Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 17:50

Αποτελεσματική αστυνόμευση για τη συμμόρφωση των οδηγών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποτελεσματική αστυνόμευση για τη συμμόρφωση των οδηγών

Η αποτελεσματική αστυνόμευση συμβάλλει στη βελτίωση της συμπεριφοράς του παραβάτη οδηγού.

Αυτό υποστηρίζουν φορείς οδικής ασφάλειας, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, που με αφορμή την καθυστέρηση αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έστειλε ανοιχτή επιστολή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο σύλλογος μιλάει μεταξύ άλλων για μια σωστά σχεδιασμένη, συστηματική και συνεχή αστυνόμευση, που να στοχεύει στις επικίνδυνες παραβάσεις, καθώς -αναφέρει- αποδεδειγμένα είναι το κατεξοχήν μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών και σε ακόμη θεαματικότερη μείωση των νεκρών και τραυματιών στους δρόμους.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι ο στόχος της αποτελεσματικής αστυνόμευσης για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του οδηγού προϋποθέτει μια σειρά αυτονόητων -θα τα χαρακτηρίσω προσωπικά- συνδυαστικών πρακτικών, όπως: “Ο νέος ΚΟΚ να προβλέπει χαμηλά πρόστιμα με πολλούς ελέγχους και όχι υψηλά πρόστιμα με ελάχιστους ελέγχους, εκτός από συγκεκριμένες παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας. Τη συστηματική χρήση τεχνολογιών (κάμερες, κ.λπ.), οι οποίες οδηγούν και σε πολύ οικονομικότερη και αποδοτικότερη αστυνόμευση. Την απλοποίηση του υφιστάμενου πολύπλοκου συστήματος βεβαίωσης της παράβασης και είσπραξης των προστίμων, αλλά και επιβολής όλων των κυρώσεων με τρόπο απόλυτο και διαφανή. Τη λεπτομερή καταγραφή και δημοσιοποίηση του αριθμού των παραβάσεων, των ελέγχων και ειδικά των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών με στόχο όχι μόνο να μην ατονήσει η αστυνόμευση αλλά και την καλύτερη αποδοχή της από τους χρήστες της οδού. Τη σωστή και στοχευμένη εκπαίδευση των τροχονόμων καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό για όλες τις παραπάνω δράσεις”.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται και η ευκαιρία, παράλληλα με τη γενικότερη αναθεώρηση του ΚΟΚ, να αντιμετωπιστεί και η κυκλοφορία νέων μέσων που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία εισέβαλαν τον Δεκέμβριο του 2018 στις ελληνικές πόλεις, ωστόσο 19 μήνες μετά δεν έχει οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 14:09

NEWSLETTER