Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 17:27

Αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του χάρτη υγείας της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κυριακή μετά τις 9 το βράδυ, επομένη Δεκαπενταύγουστου, και στον δρόμο από τις Κιτριές προς την Καλαμάτα τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρά χιλιομέτρων και κινούνται... σημειωτόν.

Την ίδια ώρα στην αντίθετη κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα κινείται ένα ασθενοφόρο, το οποίο μετά από περίπου 15' αφού έχει παραλάβει ασθενή, επιστρέφει με κατεύθυνση το νοσοκομείο, όσο γρήγορα του επιτρέπει το μποτιλιάρισμα. Φυσικά με σειρήνα στο φουλ και φάρο επιχειρεί να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να κάνει τους υπόλοιπους οδηγούς να παραμερίσουν για να προλάβει.

Λίγη ώρα αργότερα, χτυπάει το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η δραστήρια επαγγελματίας από την Κορώνη και πρόεδρος της ομάδας Κορώνη '90 Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, η οποία με αφορμή σοβαρό τροχαίο που έγινε στο λιμάνι, εκφράζει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή στην καρδιά του καλοκαιριού έχει μείνει υγειονομικά ακάλυπτη. Και αυτό, διότι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό έχει αποδυναμωθεί το Κέντρο Εφημεριών της Λογγάς, που καλύπτει την Ανατολική Πυλία.

Δύο περιστατικά, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, που όμως παρουσιάζουν τις δυσκολίες, που βιώνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι καλούνται καθημερινά μέσα σε αντίξοες συνθήκες να σπεύσουν για βοήθεια από το ένα άκρο της Μεσσηνίας στο άλλο, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν όλα τα παρελκόμενα της πανδημίας, αλλά και την ανά φάσεις προβληματική κατάσταση του στόλου των ασθενοφόρων.

Οσο μάλιστα η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι κατώτερη των περιστάσεων και όσο τη θερινή περίοδο η Μεσσηνία αποτελεί πόλο έλξης για όλο και περισσότερους επισκέπτες, ίσως ένας διαφορετικός σχεδιασμός κατανομής των δυνάμεων του ΕΚΑΒ να είναι απαραίτητος.

Μπορεί να κερδηθεί σημαντικός χρόνος, εάν ασθενοφόρα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε πολυσύχναστες περιοχές, έπειτα από προσεκτικό και μελετημένο σχεδιασμό φυσικά και όχι όπου το ζητήσει κάποιος πολιτευτής.

Η ουσία είναι ότι τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες ενός τόπου θα πρέπει να μπορούν να νιώθουν όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς. Σε αντίθετη περίπτωση, μειώνεται δραστικά η ποιότητα ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 14:55