Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 11:54

Είναι ντροπή να σέρνονται τα αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τελικά υπάρχει ζήτημα με τα δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στον εθνικό δρόμο, από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο, τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, γι’ αυτό και δεν προχωρούν.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ στον απολογισμό του έργου του ενός χρόνου και την παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου για την επόμενη 5ετία, από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθούν τα δύο έργα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2017 και στο τέλος του 2018.

Μέσα στην εβδομάδα ο δήμαρχος θα βρεθεί στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα δύο έργα, με την ελπίδα να κινηθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα.

Στο πρώτο τμήμα δεν υπάρχει εργολαβία, έχει διαλυθεί. Και αφού το νομικό τμήμα του δήμου κινήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, θα πρέπει να συνταχθεί νέα μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, να βρεθεί από το ΠΔΕ νέα χρηματοδότηση και να προκηρυχθεί νέα εργολαβία. Ζήσε Μάη μου...

Για το δεύτερο τμήμα που περιμένει εγκρίσεις κυκλοφοριακών μελετών για εργασίες στον εθνικό δρόμο, ενώ το φυσικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί είναι στο 55% με 60%, τα χρήματα κοντεύουν να τελειώσουν. Απαιτείται συμπληρωματική σύμβαση μέχρι 15% που πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Πέρα από την Αποκεντρωμένη που θα πρέπει να εγκρίνει άμεσα τα ζητήματα που την αφορούν, τα δύο έργα θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και η πορεία της υλοποίησής τους να παρακολουθείται με πρόγραμμα και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Οι μειοψηφίες οφείλουν να ζητήσουν και να ενημερωθούν υπεύθυνα και να συμβάλουν στη συστηματική παρακολούθηση και την επανεκκίνηση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων.

Είναι ντροπή να σέρνονται τέτοια έργα. Είναι αμαρτία να πλημμυρίζουν ο παλιός εθνικός δρόμος και το τμήμα μπροστά από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας και κανείς να μην ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα που θα δώσουν τη λύση.

Είναι έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και τέτοια έργα πρέπει να είναι για όλους προτεραιότητα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και παραταξιακή εκμετάλλευση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 11:53