Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 21:41

Να βρεθεί λύση να γίνει ο δρόμος

Γράφτηκε από τον

Να βρεθεί λύση να γίνει ο δρόμος

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Είναι τραγικό κι όμως συζητείται σοβαρά να μην ολοκληρωθεί και να μείνει στη μέση η βελτίωση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Ενας δρόμος στενός, προβληματικός κι επικίνδυνος, σε μία από τις πιο ελκυστικές και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Μεσσηνίας. Ενας δρόμος που μελετάται επί χρόνια και παρά τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ που πέρασαν με σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έμεινε στα αζήτητα. Το Τζάνε - Καλαμάκι είναι το πρώτο τμήμα που ξεκίνησε να υλοποιείται, λόγω της σημασίας της παράκαμψης του Πεταλιδίου. Και φθάνουμε σήμερα με ένα έργο που σέρνεται και προβληματίζει, που κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ούτε αυτό.

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ να επιλέξει την πιο ακριβή τεχνικά λύση, για να προστατεύσει και να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορώνης, η περιφερειακή αρχή αντιδρά σπασμωδικά και θέτει σε αμφισβήτηση και αβεβαιότητα την υλοποίηση του έργου.

Το έργο πρέπει, επιτέλους, να γίνει και τα αρχαία να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Αυτό περιμένει η Ανατολική Πυλία, οι άνθρωποί της που προσδοκούν εδώ και χρόνια έναν αξιοπρεπή δρόμο που να οδηγεί με ασφάλεια στον τόπο τους.

Το οφείλει η Πολιτεία στην περιοχή. Περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση οφείλουν να βρουν λύση για να ολοκληρωθεί το έργο. Το πώς θα γίνει, ποια λύση θα επιλεγεί για να γίνει η παράκαμψη Πεταλιδίου και να προστατευτούν και τα αρχαία, είναι δική τους ευθύνη. Οφείλουν να συνεννοηθούν με τους αρχαιολόγους και το ΚΑΣ, να αφήσουν τις άγονες αντιπαραθέσεις και να βρουν τη χρυσή τομή, που θα ωφελήσει την Ανατολική Πυλία και ευρύτερα τη Μεσσηνία.

Είναι άδικο για την περιοχή και ντροπή για μια ευρωπαϊκή περιφέρεια να έχει ακόμα δρόμους, όπως είναι αυτός από τον Ριζόμυλο μέχρι την Κορώνη.

Αλήθεια, αυτοδιοικητικά και πολιτικά πρόσωπα του τόπου μας δεν ενέκριναν τη διέλευση της παράκαμψης Πεταλιδίου από τον αρχαιολογικό χώρο; Ηταν μόνος του ο τότε δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, που αντιδρούσε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 20:37