Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 21:53

Πιο δημοκρατικός ο διορισμός από την ακύρωση της ψήφου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πιο δημοκρατικός ο διορισμός από την ακύρωση της ψήφου

 

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Δελτίο Τύπου από τη Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος με τίτλο “Κοινότητες Ελλάδας - Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους”:

“Είναι προφανές πως με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή των Ελλήνων, η αυτοδιάθεση των κοινοτήτων καταργείται. Ποια η εγγύτητα του δήμου στην κάθε κοινότητα αν δεν υπάρχει αιρετός εκπρόσωπος του τόπου με βάση την αρχή της πλειοψηφίας; Αν δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Πώς θα το αντιλαμβανόσασταν και πώς αλλιώς θα το ερμηνεύατε, κύριε υπουργέ, αν διαβιούσατε σε μία κοινότητα 1.500 κατοίκων, κατεβαίνατε υποψήφιος, λαμβάνατε το 35%, αλλά πρόεδρος της κοινότητας εκλεγόταν άλλος υποψήφιος που έλαβε μόλις το 8%, μόνο και μόνο επειδή στον μητροπολιτικό δήμο πλειοψήφησε ο συνδυασμός του δημάρχου που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο;”.

Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση. Συγγνώμη, αλλά το Δίκτυο Κοινοτήτων πολύ ήπια τα λέει τα πράγματα και όχι με το όνομά τους. Τα ερωτήματα προς τον υπουργό είναι ρητορικά.

Οταν οι πολίτες ψηφίζουν, στη Δημοκρατία είναι κυρίαρχοι. Ετσι λέει το Σύνταγμα. Γι’ αυτό εκείνο που ψηφίζουν, η βούλησή τους, πρέπει να αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα. Απαράβατος όρος στη Δημοκρατία. Ακόμα και αν πρόκειται για τις κοινότητες, όσο υποβαθμισμένες και αποδυναμωμένες κι αν τις θέλει ο νομοθέτης υπουργός. Οταν ένας υποψήφιος έχει την πλειοψηφία στις εκλογές, εκλέγεται επικεφαλής, πρόεδρος της κοινότητας στην προκειμένη περίπτωση. Οταν οι πολίτες με την ψήφο τους δίνουν στον τάδε υποψήφιο την πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν μετράει κι εκλέγεται ο δείνα, πώς λέγεται αυτό; Αν δεν είναι προσβολή στον κυρίαρχο λαό, ακύρωση και καταστρατήγηση της Δημοκρατίας, τότε τι είναι; Οταν οι πολίτες ψηφίζουν για την κοινότητά τους, η κρίση τους πρέπει να είναι σεβαστή. Αλλιώς να μην ψηφίζουν.

Το πιο τίμιο θα ήταν να καταργηθούν οι κοινότητες, ή οι δήμαρχοι να διορίζουν όποιον θέλουν πρόεδρο σε κάθε χωριό. Πιο δημοκρατικός είναι ο διορισμός από την ακύρωση της ψήφου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 21:42

NEWSLETTER