Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 21:27

Η δακοκτονία αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κάθε χρόνο τα ίδια με τη δακοκτονία, λες και το κάνουν επίτηδες για να υπάρχει άγχος και πίεση, ψυχοφθόρα διαδικασία για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος. Εντάξει, οι διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές, υπάρχουν προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν, αλλά, συγγνώμη, όλα αυτά είναι γνωστά από πριν. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό που ανακαλύπτεται και θεσπίζεται την τελευταία ώρα, για να προκαλέσει αναστάτωση και καθυστερήσεις.

Ευτυχώς, που τα προηγούμενα χρόνια εγκρίθηκε και ισχύει η νομοθετική ρύθμιση και η ανάρτηση παγίδων και η διενέργεια ψεκασμών ξεκινούν με προσωρινούς αναδόχους, για να καταπολεμηθεί έγκαιρα ο δάκος και να προστατευτεί η παραγωγή.

Μέχρι και η διαδικασία της πρόσληψης των γεωπόνων - τομεαρχών της δακοκτονίας έχει καθυστερήσει. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας στην αρχή της εβδομάδας, τελευταία ημέρα του Μαΐου, περίμενε ακόμα την έγκριση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους.

Το αρνητικό είναι ότι και φέτος η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι κατώτερη των αναγκών, των ψεκασμών που πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί το προϊόν. Με έναν παραπάνω τομεάρχη φέτος και με περισσότερα ελαιόδεντρα που πρέπει συνολικά να προστατευτούν στη Μεσσηνία, η χρηματοδότηση είναι ίση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται περικοπές και να υπάρχουν κίνδυνοι ζημιάς, για να βγει το πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.

Ολα αυτά τη στιγμή που η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο σημαντικά εθνικά προϊόντα, με καθοριστική συμβολή στην οικονομία της πατρίδας μας. Μέχρι και το εργασιακό νομοσχέδιο είχε αναφορά στο ελαιόλαδο. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα ρεπό που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από τις απλήρωτες υπερωρίες, θα τα χρησιμοποιήσουν για να μαζέψουν τις ελιές τους. Θα είναι κρίμα να μην τα αξιοποιήσουν, λόγω του δάκου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 21:06