Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 19:32

Δεν πάει άλλο με τα δίκτυα του Φιλιατρινού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν πάει άλλο με τα δίκτυα του Φιλιατρινού

Από την Τριφυλία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Ιουλίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής και να συναντηθεί με νέους αγρότες.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία να του τεθεί μετ’ επιτάσεως το θέμα των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, που έχει εξελιχθεί σε “γεφύρι της Αρτας”. Πρόκειται για το πιο σημαντικό αρδευτικό έργο της Μεσσηνίας που είναι άχρηστο και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα δίκτυα. Το έργο έχει μεγάλη ιστορία, που επιβεβαιώνει την παθογένεια του πολιτικού συστήματος του τόπου.
Τον φετινό Απρίλιο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης σχολίαζε “από χρόνο σε χρόνο το Φιλιατρινό φράγμα και… βλέπουμε”, επικρίνοντας την κυβέρνηση για νέες καθυστερήσεις στο έργο των δικτύων του φράγματος.

Τον Οκτώβριο του 2020, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης είχε δεσμευτεί για τις απαλλοτριώσεις και πως “η δημοπράτηση του υπόλοιπου της κατασκευής (αρδευτικά έργα, αντλιοστάσια κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατά το 1ο τετράμηνο του 2021”.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το 2019 το έργο των δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ, μετά από πολλές καθυστερήσεις.

Στο κλείσιμο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου στην Τρίπολη το Φεβρουάριο του 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σημειώσει: “Σε ό,τι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, του φράγματος Ασωπού Κορινθίας…”.

Τον Οκτώβριο του 2016 κλιμάκιο των βουλευτών της Ν.Δ. που περιόδευσε σε περιοχές της Μεσσηνίας, μας υπενθύμισε το έργο και τη μεγάλη σημασία του Φιλιατρινού φράγματος, καθώς και την αδυναμία λειτουργίας του χωρίς τα δίκτυα.

Δεν πάει άλλο με τα δίκτυα. Η ντροπή έχει και τα όριά της.


NEWSLETTER