Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 21:56

Πρώτα άνθρωπος και μετά ΑμεΑ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πρώτα άνθρωπος και μετά ΑμεΑ

 

Οι γονείς παιδιών νοητικά ανάπηρων περνούν πολλές σκληρές στιγμές και πόνο. Όμως αυτό τους δίνει το δικαίωμα να εκθέτουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι αδύνατον να έχουν τη συναίνεσή τους;

Είναι ένα ερώτημα που θέτει σε δημόσια ανάρτησή της μητέρα παιδιού με νοητική αναπηρία, που για να το κάνει πιο κατανοητό απηύθυνε το εξής ερώτημα προς τους γονείς: “Σκεφτείτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα για το τυπικής ανάπτυξης παιδί σας (αυτό που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας), όπου θα ανεβάζετε στιγμές του πώς τρώει, περιμένει το λεωφορείο του, εκνευρίζεται όταν συμβαίνει κάτι που δεν του αρέσει, αντιδράει όταν θυμώνει, κλαίει όταν νιώθει άσχημα. Σας φαίνεται φυσιολογικό; Σας φαίνεται ηθικό; Θα το κάνετε στο τυπικής ανάπτυξης παιδί σας; Θα φτιάξετε μια τέτοια ιστοσελίδα να δείχνετε στιγμές του που πιθανόν δε θα ήθελε ποτέ να δουν ξένοι άνθρωποι;”.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορά συλλήβδην κάθε ανάρτηση γονιών νοητικά ανάπηρων παιδιών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλωστε δίνουν την ευκαιρία να προβάλλονται θέματα που αφορούν στις ανάγκες των παιδιών σε θεραπείες, τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, την αξιοπρεπή διαβίωσή τους κ.ά. Επίσης, κανένας δεν λέει στους γονείς να μην ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο μαζί με τα παιδιά τους σε ευχάριστες στιγμές. Είναι όμως δικαίωμα ενός γονέα παιδιού με νοητική αναπηρία “να ανεβάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα stories με το ίδιο του το παιδί, δείχνοντάς το σε στιγμές meltdown, άγχους και σύγχυσης απλά για να κάνει «κατανοητό» στον κόσμο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι «καημένοι» οι γονείς”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η μητέρα στην ανάρτησή της; Η ίδια λέει όχι, δεν έχει το δικαίωμα ο γονιός να ανεβάζει ιδιωτικές στιγμές του παιδιού του χωρίς τη συναίνεσή του, όπως και κάθε άλλου ανθρώπου, “γιατί προσβάλλει την ατομική του αξιοπρέπεια και ελευθερία, και ο ΑμεΑ άνθρωπος είναι πάνω από όλα άνθρωπος και μετά ΑμεΑ”.

 

 

 

 

 


NEWSLETTER