Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 20:13

Με τσακισμένη τη Δασική Υπηρεσία δεν προστατεύεις τα δάση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τα μεγάλα λόγια της Πολιτείας για την Πολιτική Προστασία κρίνονται στην πράξη, δοκιμάζονται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα έχει στοιχειώδεις κανόνες και αυτονόητους όρους που θα δείξουν πόσο και πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στον Ταΰγετο και δεν μπορούν να πλησιάσουν σε κάποιες περιοχές, ενημέρωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών ήταν αποκαλυπτικός. Εχουν πρόβλημα στον Ταΰγετο με τα μηχανήματα, καθώς έχουν σοβαρές βλάβες και δεν υπάρχουν πιστώσεις για επισκευή. Κι εξέφρασε την ελπίδα μήπως τους δοθούν μηχανήματα από τους δήμους και την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσουν βατότητα σε καίριους δρόμους. Αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πλήρης δυνατότητα για να συντηρηθούν όλοι οι δασικοί δρόμοι κι επεσήμανε πως με 30.000 και 40.000 ευρώ δύσκολα μπορούν να συντηρήσουν τους δρόμους. Διαβεβαίωσε δε ότι θα βοηθήσουν με τις λίγες δυνάμεις τους στις περιπολίες, καθώς υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται.

Οταν η πιο σημαντική υπηρεσία για την προστασία των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένη, δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι με τσακισμένη τη Δασική Υπηρεσία θα προστατεύσεις τα δάση, θα προλάβεις τις φωτιές ή θα τις αντιμετωπίσεις με επιτυχία. Κοροϊδεύεις τον κόσμο, υποκρίνεσαι, όταν στήνεις υπουργεία και φτιάχνεις καινούργιους μηχανισμούς σε κεντρικό επίπεδο, αλλά αφήνεις γυμνή τη Δασική Υπηρεσία.

Δεν θα σταθώ στην απόφαση κατάργησης της Δ.Υ. από τη δασοπυρόσβεση που θεωρείται ως η κύρια αιτία του κακού. Θα σταθώ και θα επικρίνω τη συνεχή αποδυνάμωση του ρόλου της Δ.Υ. στην προστασία του δασικού πλούτου και την πρόληψη των πυρκαγιών. Μόνο με άλλη πολιτική, με ενίσχυση της Δ.Υ. και στήριξή της με πόρους, με ανθρώπους και μέσα, η Πολιτεία θα δείξει ότι νοιάζεται πραγματικά για την προστασία του δασικού πλούτου. Διαφορετικά πρόκειται για υποκρισία και κοροϊδία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 21:21