Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 22:33

Αντίστροφη μέτρηση για το… α’ ημίχρονο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για τις κάλπες της απλής αναλογικής την προσεχή Κυριακή, με την αγωνία να κορυφώνεται για το κόμμα που θα πρωτεύσει αλλά και για τα ποσοστά, που εν πολλοίς θα δώσουν μία εικόνα για το τι να περιμένουμε στις επόμενες κάλπες, οι οποίες θεωρούνται σίγουρες. Το γεγονός μάλιστα ότι οι κάλπες της 21ης Μαΐου θεωρούνται από τους περισσότερους ως ο… α’ γύρος ενόψει της τελικής μάχης λίγες εβδομάδες αργότερα, δεν αποκλείεται να διαμορφώσει σε κάποιο βαθμό και την εκλογική συμπεριφορά αρκετών -είτε δηλαδή να ψηφίσουν πιο χαλαρά είτε ακόμα να ενισχύσουν την αποχή.
Ξεκάθαρα πάντως, όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα, οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι “μάχη” για δύο. Και έτσι θα είναι και οι επόμενες με ακόμα πιο πολωμένο κλίμα μάλιστα, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να “ρουφήξουν” δεξιόστροφους και αριστερόστροφους ψηφοφόρους αντίστοιχα από τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τότε όμως έχουν να γίνουν πολλά, αρχής γενομένης από τα αποτελέσματα που αναμένεται να γίνουν γνωστά σταδιακά από τις 9 το βράδυ της Κυριακής.
Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και ποια η διαφορά του από το δεύτερο; Οι έδρες που θα συγκεντρώσει το κατά τα φαινόμενα τρίτο ΠΑΣΟΚ, θα δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για συγκρότηση κυβέρνησης, έστω και με ψήφο ανοχής; Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή;
Αν και σήμερα υπάρχουν προβλέψεις και εκτιμήσεις για όλα αυτά, από τις 22 Μαΐου που θα είναι μία άλλη μέρα, τα επιτελεία θα σταθμίσουν τα δεδομένα σε νέα βάση. Μέχρι τότε δίνεται “μάχη” εκατέρωθεν για να προσελκυστούν οι αναποφάσιστοι, που μαζί με το ποσοστό αποχής αναμένεται να είναι οι βασικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν το… α’ ημίχρονο.