Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 22:20

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση συνδυασμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση συνδυασμών

 

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν αυτές τις μέρες στους συνδυασμούς τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες με την προθεσμία υποβολής να εκπνέει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνδυασμοί φαίνεται να έχουν “κλείσει” με τα επιτελεία να καταχωρούν πυρετωδώς στοιχεία υποψηφίων στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπάρχουν όμως και κάποιες λίγες περιπτώσεις, που θα χρειαστεί να εξαντλήσουν τον χρόνο που τους δίνεται για να προλάβούν να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια, αλλά και να τα δηλώσουν όπως προβλέπεται.

Από εκεί και μετά ουσιαστικά μπαίνουμε στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν πολύ περισσότερα από όσα πιθανόν νομίζουν πολύ. Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν λοιπόν θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες των τοπικών κοινωνιών για τα επόμενα 5 χρόνια.

Είτε να συνεχίσουν το έργο τους αν μιλάμε για επανεκλογή, είτε να θέσουν νέες βάσεις αν μιλάμε για νέα πρόσωπα.

Στη Μεσσηνία ανάλογα τις περιοχές υπάρχουν προγνωστικά και πολιτικές προσεγγίσεις που σε ορισμένες περιοχές κάνουν λόγο για πιθανή επικράτηση υποψηφίου από τον πρώτο γύρω με την εξασφάλιση του προβλεπόμενου από τον εκλογικό νόμο 43%. Αλλιώς ως γνωστόν οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα λύσουν στον δεύτερο γύρο τις διαφορές τους μία εβδομάδα αργότερα.

Η επικράτηση δημάρχων από τον πρώτο γύρο πάντως ενδέχεται να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό τις περιφερειακές εκλογές, αν κι αυτές δεν κριθούν από την πρώτη Κυριακή.

Με δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δημοτικές εκλογές, αν στον δεύτερο γύρο δεν ψηφίζουν για δήμαρχο, ενδέχεται είτε να προτιμήσουν τον καφέ, αντί της κάλπης, είτε αν μιλάμε για ετεροδημότες να μην μπουν καν στον κόπο του ταξιδιού. Μπορεί φυσικά αυτό να μην αποτελεί πολιτική προσέγγιση της κατάστασης, συνιστά όμως μία πραγματικότητα, που την έχουμε δει σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες.

Μέχρι τότε πάντως έχουμε ακόμα να δούμε πολλά… επεισόδια, με πρώτο το ποιοι και με τι συνδυασμούς θα κατέβουν τελικά σε Δήμους και Περιφέρεια και πώς η ανθρωπογεωγραφία κάθε συνδυασμού μπορεί τελικά να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.


NEWSLETTER