Παρασκευή, 30 Μαϊος 2014 14:09

Η τρίτη ευκαιρία του Νίκα

Γράφτηκε από τον

Η τρίτη ευκαιρία του Νίκα

Αναμφισβήτητα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη και πλέον θα έχει μια τρίτη ευκαιρία αφενός για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και αφετέρου για να περάσει στην Ιστορία ως πιο επιτυχημένος  δήμαρχος από τον Σταύρο Μπένο. Μέχρι σήμερα ο κ. Νίκας έχει αποδείξει ότι είναι άξιος ισορροπιστής, αλλά αυτή η ικανότητά του ενώ του χαρίζει εκλογικές νίκες, δεν είναι ικανή να του χαρίσει μια σημαντική θέση στην Ιστορία της αυτοδιοίκησης.

Τη θέση αυτή την κατάκτησε επάξια ο κ. Μπένος, φυσικά σε μια άλλη εποχή όπου το χρήμα έρεε άφθονο προς τους δήμους, σπάζοντας… αυγά για να φτιάξει ομελέτα. Αντιθέτως ο κ. Νίκας για να μην σπάσει αυγά, αναγκάζεται να τα κουβαλάει συνεχώς στην… ίδια μασχάλη. 

Για παράδειγμα: Ο κ. Μπένος έβαλε τάξη στο πολεοδομικό χάος ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας κόντρα στα κοντόφθαλμα συμφέροντα της εποχής. Αντιθέτως ο κ. Νίκας για να μη συγκρουστεί με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ο ίδιος ψήφισε. 

Επίσης ο κ. Μπένος πρωτοπορώντας στην εποχή του ίδρυσε δημοτικές επιχειρήσεις και την επιλογή του ακολούθησαν στη συνέχεια πολλοί δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στην εποχή της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα ο κ. Νίκας έχει ξεχαστεί στην εποχή του… Μπένου και δεν τολμά να παραχωρήσει έργο του δήμου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με απλά λόγια. Ο κ. Μπένος ήταν πρωτοπόρος και καινοτόμος, ενώ ο κ. Νίκας δίνει μάχες οπισθοφυλακής και βεβαίως τις κερδίζει, όπως τις κερδίζουν και όλοι οι άρχοντες που τηρούν ισορροπίες για να μην σπάσουν αυγά. 

Ειλικρινά ούτε θέλω να μειώσω τις ικανότητες του κ. Νίκα, ούτε πιστεύω ότι είναι εύκολο έργο η επίτευξη πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών. Πιστεύω  μάλιστα ότι ο κ. Νίκας έχει κατορθώσει πάρα πολλά χωρίς να έχει ικανούς συνεργάτες, όπως είχε ο κ. Μπένος. Ειδικά την πρώτη τετραετία αναγκάστηκε να παράγει έργο με τη βοήθεια μόνο 4-5 ικανών συμβούλων. Στην τρίτη θητεία του όμως θα έχει συνεργάτες που έχει επιλέξει ο ίδιος και πλέον θα κριθεί μεταξύ άλλων και για αυτή την επιλογή του. 

Βεβαίως τελικός κριτής παραμένει πάντα ο λαός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί νικητές εκλογικών αναμετρήσεων το μόνο που κατάφεραν ήταν να βάλουν την φωτογραφία τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τίποτα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νίκας έχει μια τρίτη μεγάλη ευκαιρία να συγκρουστεί με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της Καλαμάτας και για το καλό της πόλης και των πολιτών δεν πρέπει να την σπαταλήσει. Ετσι και αλλιώς πλέον δεν έχει να χάσει τίποτα σε εκλογές. Αντιθέτως θα κερδίσει πολλά αν τα πεζοδρόμια της Καλαμάτας είναι τα πρώτα που θα απελευθερωθούν στην Ελλάδα. 

 

Η τρίτη ευκαιρία θα είναι κρίμα να πάει χαμένη σαν τις δυο πρώτες που χάθηκαν στο βωμό των ισορροπιών και της επανεκλογής.