Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 19:09

Να αξιοποιήσει την τιμή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σημαντική υπόθεση η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO, με πρέσβειρα εκ μέρους της Ελλάδας την Κορώνη. Επιτυχείς ήταν και οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο χώρο της Ελεήστριας, με αποκορύφωμα τη γιορτή στην παραλία της Κορώνης που... βούλιαξε από κόσμο. Τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα που ετοίμασαν και προσέφεραν οι γυναίκες της περιοχής ήταν η επιβεβαίωση της επιτυχίας. Ομως, πολύ σωστά ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης σημείωσε ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας. Πορείας που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Η καθηγήτρια - σύμβολο της διατροφής Αντ. Τριχοπούλου τόνισε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες για να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί έχουν αρχίσει να κακοποιούνται.

Αυτό που ξεκίνησε στην Κορώνη θέλει στήριξη, πάθος, μεράκι και συνεχή παρακολούθηση. Αν αφεθεί στην τύχη του, θα χαθεί στην πορεία. Θα μείνει η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των 4 εμβληματικών πόλεων... και η Κορώνη θα νιώθει μόνο πως έχει αδελφοποιηθεί με περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, γιατί όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όλες οι χώρες έχουν Πολιτική Τροφής, ενώ εμείς στην Ελλάδα όχι.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος θα πρέπει να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, τους επαγγελματίες και τις γυναίκες της Κορώνης, ώστε σε όλα τους τα φαγητά να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο. Να μη διανοούνται καν να χρησιμοποιήσουν όλα τ' άλλα φτηνά και αμφίβολης ποιότητας έλαια.

Ειδικά η Κορώνη, πρέπει να επιβεβαιώσει στην πράξη ότι είναι πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής στη χώρα μας. Να ταυτιστεί με το ελαιόλαδο και την υγιεινή διατροφή. Κι αυτό θα πρέπει να το προβάλει σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, αν θέλει να αξιοποιήσει την τιμή που της έκανε η UNESCO.


NEWSLETTER