Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 11:40

Ζήτημα πολιτικής τιμής η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ζήτημα πολιτικής τιμής η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

 

Το εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) κατά των εφημερίδων «Ελευθερία», «Θάρρος» και του δημοσιογράφου Θανάση Λαγού, είναι εξόχως διαφωτιστικό σε σχέση με τα συμφέροντα που θέλουν να θάψουν την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εξομοιώθηκε η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» με την ποικιλία «Ελιά Καλαμών» δεν ήταν λάθος, ούτε αστοχία, αλλά επιλογή που υπαγορεύτηκε από συγκεκριμένες ομάδες πίεσης, οι οποίες υποστήριξαν τα συμφέροντά τους. Στον καπιταλισμό προφανώς ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του. Το ερώτημα είναι τι έκαναν και τι κάνουν οι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι όφειλαν και οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των παραγωγών της περιοχής.
Η εξομοίωση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» με το «Ελιά Καλαμών» έχει δυσμενέστατη επίπτωση στην τσέπη των παραγωγών της περιοχής. Από όταν λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση οι παραγωγοί πετούν τις ελιές τους στις χωματερές ή τις πάνε για λάδι με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Αν παραμείνει η συγκεκριμένη απόφαση, σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει ελιά Καλαμών στην περιοχή, αλλά θα εισάγεται! Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό, αλλά είναι ταυτόχρονα ενδεικτικό στο πού οδηγούν πολιτικές οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες, αλλά προκύπτουν μέσα από την πίεση που ασκούν ομάδες συμφερόντων.
Η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» ανήκει στην περιοχή και σε αυτήν θα πρέπει να παραμείνει. Αυτό είναι το νόμιμο και το ηθικό, οι… εκπτώσεις και οι… ερμηνείες μπορεί να βολεύουν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Εκβιασμοί, πιέσεις και εξυπνάδες δεν ευδοκιμούν στο τοπικό μικροκλίμα και το μήνυμα που θα σταλεί πρέπει να είναι αποφασιστικό. Η επαναφορά της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» είναι πλέον ζήτημα τιμής για τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αν σιωπήσουν ή δεν το καταφέρουν, οφείλουν να παραιτηθούν. Τώρα όλοι γνωρίζουν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από γενικότητες περί… εθνικού προϊόντος και άλλες ιστορίες για αγρίους. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ και να επαναφέρει αυτό που επιτάσσει η νομιμότητα και η λογική της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η ελιά Καλαμάτας έγινε γνωστή και κυριάρχησε ως καλλιέργεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή και αυτό δεν μπορεί να αποσιωπηθεί, ούτε να παραχαραχθεί.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 21:21

NEWSLETTER