Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 21:30

Να σταματήσουν να την πληρώνουν οι αντιδήμαρχοι… αυτοφοράκηδες

Γράφτηκε από τον

Να σταματήσουν να την πληρώνουν  οι αντιδήμαρχοι… αυτοφοράκηδες

 

Αλλη μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος αντιδημάρχων για τα σκουπίδια έρχεται να υπογραμμίσει την υποκρισία ενός συστήματος ανευθυνοϋπεύθυνων.

Καταδικάζουμε τον τελευταίο τροχό της αμάξης σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή τον αντιδήμαρχο, και κλείνουμε τα μάτια σε όλο το άλλο σύστημα. Τι να κάνουν δηλαδή οι δήμοι; Να αφήσουν τα σκουπίδια στους δρόμους ή να τα μαζέψουν και να τα πάνε σε όποιον χώρο κρίνουν ότι δεν ενοχλεί; Και εν πάση περιπτώσει αν όλοι είναι τόσο ευαίσθητοι, γιατί δεν διώκουν αυτούς που δεν έχουν ορίσει χώρους κατάλληλους για τα σκουπίδια έτσι ώστε να μην έχουν δικαιολογίες οι δήμοι; Κοροϊδία κανονική για να παριστάνουν όλοι τους ανεύθυνους και ταυτόχρονα ότι επιτελούν δήθεν το καθήκον τους.

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι εδώ και χρόνια ζήτημα χώρου. Δεν δέχεται κανείς να πάνε τα σκουπίδια στο δικό του χωριό και ταυτόχρονα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της πολιτικής απόφασης. Ολοι γυρνάνε γύρω – γύρω, λένε ωραίες θεωρίες και όταν φτάνουμε στο διά ταύτα αρχίζουν τα στρίβειν. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, για παράδειγμα, μπορεί να ευθύνεται για την εγκατάλειψη της ΜΟΛΑΚ, αλλά έχει δίκιο όταν λέει ότι όλοι συμφώνησαν για το σταθμό μεταφόρτωσης στο Νέδοντα όταν θεωρητικολογούσαν περί τοπικής διαχείρισης, που τάχα κάθε δήμος μόνος του θα έκανε. Για να τους βάλεις να πουν χώρο για τοπική διαχείριση. Να δούμε πόσοι θα βγουν μπροστά και πόσοι θα αρχίσουν τα "ναι μεν, αλλά και κάπου άλλου είναι καλύτερα…"! Τα ίδια συμβαίνουν και στη Μεσσήνη και στην Πύλο και στους άλλους μεγάλους δήμους του νομού. Ολοι ξέρουν πού δεν πρέπει να πάνε. Στην ερώτηση πού να πάνε, όλοι δείχνουν το φεγγάρι.

Από θεωρία και παραμύθιασμα έχουμε εδώ και χρόνια χορτάσει. Από ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν πάσχουμε. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι να ξεκινήσει όμως η διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που τα σκουπίδια κάπου πρέπει να πάνε. Αν βέβαια η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ δεν καθυστερούσε και είχε υπογραφεί από το 2015, σήμερα θα είχαμε τελειώσει, αλλά έπρεπε και στο θέμα αυτό να ζήσουμε την αυταπάτη για να μάθουμε. Οι αυταπάτες όμως κοστίζουν και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό της προσωρινής διαχείρισης μέχρι να ξεκινήσει να δουλεύει το σύστημα της ΤΕΡΝΑ.  

Το παραμύθιασμα και οι αυταπάτες στο θέμα των σκουπιδιών έχει κρατήσει πολλά χρόνια και είναι καιρός να τελειώνει. Η διαχείριση όπως γίνεται μέχρι σήμερα είναι περιβαλλοντικά καταστροφική, ενώ και οικονομικά δεν είναι η φθηνότερη λύση. Οπως ανάγλυφα παρουσιάστηκε στο ρεπορτάζ – έρευνα της «Ε» στις 28 Νοεμβρίου 2016, το συνολικό κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών όπως γίνεται σήμερα δεν είναι ευκαταφρόνητο, ενώ μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης κατά μέσο όρο θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Τώρα γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε όλος αυτός ο κακός χαμός, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις ιδεοληψίες αλλά και τα μικροσυμφέροντα δεκάδων «μικροδιαβόλων», οι οποίοι βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση που δεν θέλουν να αλλάξει.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το τελικό κείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με την ΤΕΡΝΑ έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά κυρίως γιατί θα ορίζονται οι χώροι στους οποίους θα γίνεται σε μόνιμη βάση η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Η άμεση αδειοδότηση των χώρων που θα προβλέπονται για προσωρινή και μόνιμη διαχείριση των απορριμμάτων και η επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν αν δεν γίνει κατά προτεραιότητα, το πρόβλημα των σκουπιδιών θα παραμείνει στην επικαιρότητα και τα επόμενα χρόνια. Η έλλειψη χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να λύνεται με «ηρωικές πράξεις» από την πλευρά των δήμων ούτε να την πληρώνουν οι αντιδήμαρχοι αυτοφοράκηδες. 

 

 

panagopg@gmail.com