Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 20:40

Ο παλιός κόσμος των φοιτητικών παρατάξεων 

Γράφτηκε από τον

Ο παλιός κόσμος των φοιτητικών παρατάξεων 

 

Η αποχή ήταν για μια ακόμα χρονιά ο μεγάλος νικητής των φοιτητικών εκλογών. Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι φοιτητές προσέρχονται στις κάλπες με αποτέλεσμα να επικρατούν οι πιο ισχυρές παρέες.

Οι εκλογές δεν είναι δηλαδή υπόθεση κομμάτων και παρατάξεων, αλλά νεανικών παρεών που ενοποιούνται με διάφορους τρόπους και ενίοτε χρησιμοποιούν και το όνομα μιας παράταξης που προϋπήρχε ως ομπρέλα τιμής του παρελθόντος. Υπό αυτές τις συνθήκες  όποιος προσπαθεί να βγάλει πολιτικά ή κομματικά μηνύματα από τις φοιτητικές εκλογές κινείται σε μια κινούμενη άμμο που παραβλέπει τις βασικές παραμέτρους αυτού που πραγματικά συμβαίνει. Επί της ουσίας από τις φοιτητικές εκλογές δεν εκπέμπεται κανένα πολιτικό μήνυμα. 

Αν πάρει κάποιος τα αποτελέσματα ίδρυμα - ίδρυμα και σχολή - σχολή ανά την Ελλάδα και τα μελετήσει, θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα ότι… ιστορία γράφουν οι παρέες. Σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε σχολή υπάρχουν ισχυρές ομάδες φοιτητών με δική τους δομή οι οποίες ελέγχουν μια σειρά από πράγματα και επικρατούν στις φοιτητικές εκλογές. Οι εκλογές είναι αποκλειστική υπόθεση αυτών των ομάδων γι' αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών προτιμούν να πάνε για καφέ από το να προσέλθουν στην κάλπη. Οι ομάδες αυτές κατά βάση δεν έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Η μόνη παράταξη που έχει αυστηρή κομματική δομή είναι αυτή που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά ακόμα και αυτή παρεκκλίνει παίζοντας στα μεγάφωνα από Σφακιανάκη μέχρι Τζίμη Πανούση! 

Το ζήτημα που πολλές φορές έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια είναι αν έχει νόημα αυτό το πανηγύρι των φοιτητικών εκλογών. Η καρικατούρα μιας άλλης εποχής είναι ξεκάθαρη και διακρίνεται με μεγάλη ευκολία. Ξεκάθαρο είναι και το στοιχείο που ενοποιεί τις παρέες που συγκροτούν τις νέες παρατάξεις. Η μειωμένη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης έχει εξασθενήσει τους φοιτητικούς συνδικαλιστές και την εξουσία τους. Υπάρχουν βέβαια ακόμα παρεμβάσεις σε ζητήματα διοίκησης, ειδικά από ακραίες ομάδες που παριστάνουν τους επαναστάτες, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σε λίγα χρόνια και αυτοί θα έχουν αποδυναμωθεί και απομονωθεί.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση των ιδρυμάτων. Σε θεωρητικό επίπεδο η συμμετοχή θα πρέπει να επιδιώκεται γιατί συμβάλλει στο να αποτρέπονται αυθαιρεσίες και να αντιμετωπίζονται προβλήματα. Η συμμετοχή για να είναι όμως αντιπροσωπευτική και ουσιαστική θα πρέπει να αποτυπώνει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών και όχι ομάδων και παρεών. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές από τις οποίες προκύπτουν οι εκπρόσωποι είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να προκύπτουν εκπρόσωποι που δεν εκφράζουν τη θέληση των φοιτητών αλλά της ομάδας που εκπροσωπούν.

Οι φοιτητικές εκλογές και οι παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτές είναι ο ορισμός ενός παλιού κόσμου που έχει σαπίσει και πρέπει να αλλάξει. Τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από κλειστές ομάδες που είτε παριστάνουν τους επαναστάτες είτε τους γκλάμουρους. Οι φοιτητές χρειάζονται εκπροσώπους που συμμετέχουν στη ζωή των ιδρυμάτων, συμμετέχουν στα μαθήματα και αντιλαμβάνονται ότι το κρίσιμο είναι οι σπουδές και όχι η βραδινή έξοδος ή το κομματικό καθήκον μιας δήθεν κάποιας ουτοπίας. Συμπερασματικά, η επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στα διοικητικά των ιδρυμάτων είναι λάθος να γίνει σε αυτή τη φάση. Το καλύτερο θα ήταν να περιμένουν όλοι να κλείσει ο κύκλος μέσα από τη συνολική κατάρρευση του παλιού συστήματος .

Το καινούργιο μπορεί ακόμα να μην έχει προκύψει, αλλά το παλιό είναι τόσο πολύ απαξιωμένο που είναι θέμα χρόνου η διαλυτική αποσύνθεσή του. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση των ιδρυμάτων για να έχει νόημα και να μην οδηγήσει σε ενίσχυση εκ νέου διαφόρων παρα-ομάδων και υποσυστημάτων, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Οι εκπρόσωποι για να είναι νόμιμοι θα πρέπει να έχει προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ενεργών φοιτητών. Οι εκλογές να γίνονται παρουσία Εφορευτικής Επιτροπής με κλήρωση από τον κατάλογο των ενεργών φοιτητών που θα κάνει δικαστικός και ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία. Οταν γίνουν εκλογές με αυτές τις διασφαλίσεις, θα μπορούμε να καταλάβουμε το τι ψήφισαν οι φοιτητές και θα νομιμοποιούνται οι εκπρόσωποί τους. Οσο αυτό δεν γίνεται, θα βγαίνουν μηνύματα και πυροτεχνήματα μιας απολύτως απαξιωμένης διαδικασίας. 

panagopg@gmail.com