Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 21:44

Ανάγκη για υπεύθυνους άρχοντες και όχι για καλούς σχολιαστές

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη για υπεύθυνους άρχοντες και όχι για καλούς σχολιαστές

Ο δήμαρχος Καλαμάτας με δήλωσή του παραδέχεται ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αποτύχει στο ζήτημα των σκουπιδιών και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία και να λύσει το πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας επιλέγει το ρόλο του σχολιαστή, διαπιστώνει αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε και πετάει το μπαλάκι σε ένα άλλο επίπεδο εξουσίας, ζητώντας να πράξει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι δήμαρχοι. Οι διαπιστώσεις δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ περισσότερο όταν είσαι ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Πελοποννήσου και με μακρά θητεία στα κοινά. Σωστά ζητεί από την κυβέρνηση να δράσει για να αρθεί το αδιέξοδο, που και με δική της ευθύνη προέκυψε, αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις και κάποια πράγματα παραπάνω για να κλείσει η θλιβερή εκκρεμότητα της Πελοποννήσου με τα σκουπίδια.

Οι δήμαρχοι χρόνια τώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Αλλοι επειδή ήταν δέσμιοι αγκυλώσεων, άλλοι γιατί δεν αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ άλλοι δεν προώθησαν σε καμία φάση βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, γιατί βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση. Η μεταφορά, πριν από χρόνια, της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση αυτό ακριβώς το πρόβλημα στόχευε να αντιμετωπίσει, την αδυναμία δηλαδή των δημάρχων να λύσουν σε τοπικό επίπεδο είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία το πρόβλημα των σκουπιδιών. Οι Περιφέρειες στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση και αν είχαν αφεθεί, θα είχαν λύσει τώρα το πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέκοψε όμως αυτή την εξέλιξη μιας και στην πρώτη φάση κυριάρχησαν σκοπιμότητες κομματικού χαρακτήρα αλλά και οι καλλιεργημένες αυταπάτες χρόνων. Σε όσες Περιφέρειες -όπως στη δική μας- δεν είχαν προλάβει να υπογραφούν συμβάσεις ΣΔΙΤ για ολοκληρωμένη διαχείριση, επιστρέψαμε σε ένα νέο γύρο εσωστρέφειας, ο οποίος οδήγησε στο αδιέξοδο που διαπιστώνει σήμερα και ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο φέρει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν άφησε τις Περιφέρειες να κλείσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει. Αν δεν είχαν ανακατευτεί διάφοροι υπουργοί που έτρεφαν αυταπάτες, σήμερα δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση που ανακάτεψε τα πράγματα θα πρέπει να βρει και λύση, αφού οι δήμαρχοι δεν μπορούν να διαχειριστούν το μπαλάκι που τους πέταξαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κομματικές γκρίνιες και διαφοροποιήσεις. Σε κάποιες άλλες περιοχές οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες κατάφεραν να συνεννοηθούν, ξεπερνώντας αντιθέσεις και μικροκομματικές τρικλοποδιές. Δυστυχώς εδώ δεν τα κατάφεραν και αυτή είναι η δική τους αδυναμία και ευθύνη. Με δυο λόγια, είναι καιρός να σταματήσουν να γυρνούν όλοι γύρω-γύρω από το πρόβλημα αρνούμενοι να πάρουν αποφάσεις. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να επιστρέψει σε έναν και μοναδικό φορέα, ο οποίος θα είναι και υπόλογος απέναντι στους πολίτες για την όποια λύση προωθήσει.

Το ζήτημα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων σε κρίσιμους τομείς είναι και το μεγάλο ζήτημα μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Οταν ο πολίτης ξέρει τι πληρώνει για δήμο, Περιφέρεια και κράτος και τι υπηρεσίες αντίστοιχα απολαμβάνει, τα πράγματα θα γίνουν απολύτως ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα στις σχέσεις κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών και όχι το πώς θα εκλέγονται δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι.  Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει η απλή αναλογική όταν δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα ευθύνης αλλά όλοι διαπλέκονται με όλους και τελικά φταίει ο…Χατζηπετρής. Οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες αλλά και οι καθορισμένοι πόροι δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει καθαρή εικόνα για ευθύνες και δράσεις. Να αντιλαμβάνεται ο πολίτης στην τσέπη του και ποιος είναι φιλολαϊκός και υπεύθυνος και ποιος λαϊκιστής και ανεύθυνος. Στο σύστημα του περίπου που κυριαρχεί, είναι όλοι καλοί σχολιαστές και ελάχιστοι υπεύθυνοι άρχοντες. Και από σχολιαστές που κάνουν διαπιστώσεις, ειδικά στην εποχή του Διαδικτύου, έχουμε χορτάσει, από υπεύθυνους άρχοντες που δεν θα διαπιστώνουν αλλά θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα έχουμε ανάγκη. Και αυτοί  δυστυχώς είναι είδος προς εξαφάνιση.

panagopg@gmail.com