Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 21:18

Χρειάζεται ισχυρό κόμμα της λογικής και της ευθύνης

Γράφτηκε από τον

Χρειάζεται ισχυρό κόμμα της λογικής και της ευθύνης

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί και θα μιλήσει σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο προσυνεδριακής εκδήλωσης Πελοποννήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η εκδήλωση γίνεται στην Καλαμάτα και όχι στην Τρίπολη που είναι η έδρα της Περιφέρειας, γιατί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει -λένε- να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον πατέρα της που όπως είναι γνωστό είχε καταγωγή από τη Μεσσηνία και είχε διατελέσει και βουλευτής του νομού. Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν βέβαια ένα από τα λαμπρά ονόματα της πολιτικής, με ήθος και προσφορά στην πατρίδα και πιθανώς τα πράγματα στη χώρα να ήταν διαφορετικά αν δεν είχε πεθάνει τόσο πρόωρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνο Ακηδες και Γιάννους αλλά και Γεννηματάδες και Μελίνες, αλλά δυστυχώς στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει κυριαρχήσει το κακό παρελθόν, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο κόμμα να έχει καταστεί τοξικό πολιτικά. Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει όση προσπάθεια και να καταβληθεί, προκειμένου να ξαναγραφτεί η ιστορία και να φωτιστούν και τα θετικά της συγκεκριμένης περιόδου. Το συγκεκριμένο κόμμα και πολλά πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης από αυτό έχουν «καεί πολιτικά». Δεν μπορούν να πείσουν, να εμπνεύσουν και να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Το τι λένε, το αν έχουν θέσεις και πρόγραμμα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό, αν έχουν εμπειρία και ικανότητα στη διακυβέρνηση, δεν ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν τους ακούει καν. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σχημάτων της Κεντροαριστεράς που έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από αυτό και έχουν κυβερνητικό παρελθόν.

Το πράγμα γίνεται πολύ πιο δύσκολο στην επικοινωνία με τους πολίτες όταν ο αρχηγός είχε κυβερνητική θητεία. Ακόμα και πρόσωπα που φέρουν βαριά ονόματα με καλή καταγραφή, όπως η Φώφη Γεννηματά, δεν καταφέρνουν να συνομιλήσουν με την κοινωνία ίσως και γιατί δεν μπορούν να καταγράψουν αρχηγική παρουσία με παρεμβάσεις «μπαλκονάτες». Με δυο λόγια, ο χώρος του παλιού ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται κυρίως μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και της… αποχής. Αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό σε επίπεδο νέου κόμματος -ονόματος, εμβλήματος κ.λπ.-  αλλά και αρχηγού που θα σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Το τι πρέπει να γίνει θεωρούμε ότι δεν το βλέπουν πλέον μόνο αυτοί που δεν τους βολεύει η αλλαγή, γιατί φοβούνται ότι δεν θα έχουν ρόλο στο καινούργιο.

Αν δεν γίνουν αυτά τα δύο και μάλιστα τους επόμενους μήνες, στο μόνο που μπορεί να προσδοκά η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σε αυτοδυναμία της ΝΔ, συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και να πιάσουν ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό. Το διψήφιο ποσοστό θα δίνει ελπίδες ανασύνταξης μέσα από τη μετεκλογική λεηλάτηση του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει επιδιώκει πλέον ανοικτά και ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το σχέδιο πρέπει να ενταχθεί το προχθεσινό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ποιος λοιπόν θα χάσει λιγότερο και ποιος περισσότερο θα καθορίσει την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά αν πάνε τα κόμματα με τις σημερινές ηγεσίες στις εκλογές. Εχουμε την αίσθηση ότι η Φώφη Γεννηματά θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει αυτή επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ελπίζοντας ότι ένα καλό ποσοστό θα της δώσει την ευκαιρία να φτιάξει στη συνέχεια ένα ισχυρό κόμμα με προοπτική εξουσίας. Ο στόχος θεμιτός και στην πολιτική πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα μιας και έχουμε δει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν γίνει ένα στοιχειώδες συμμάζεμα του χώρου.

Τα όσα συμβαίνουν στη Μεσσηνία είναι απολύτως ενδεικτικά των τεράστιων αδυναμιών που υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο. Καταγράφουμε ενδεικτικά: Το κόμμα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τοπική εκπροσώπηση. Η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου που τα προηγούμενα χρόνια δήλωνε παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στη Β' Αθήνας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο κενό εκπροσώπησης στη Μεσσηνία. Την ίδια στιγμή η σύγκρουση της ηγεσίας με την ομάδα Ανδρουλάκη έχει οδηγήσει στην «απενεργοποίηση» των στελεχών που... έτρεχαν το κόμμα στη Μεσσηνία. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και η σημερινή εκδήλωση με την ομιλία Γεννηματά έγινε γνωστή την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν καταφέρουν το βράδυ να γεμίσουν το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου. Ολα αυτά δείχνουν ότι το υπάρχον σύστημα τόσο κεντρικά όσο και τοπικά έχει τελειώσει. Οσο γρηγορότερα κατανοήσουν όλοι ότι κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αυτό το διαλυμένο σύστημα, τόσο γρηγορότερα θα προχωρήσει η δημιουργία νέου κόμματος και η εκλογή νέας ηγεσίας. Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό κόμμα της λογικής και της ευθύνης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

panagopg@gmail.com