Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 21:07

Να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι επιδοτούμενες εκτάσεις

Γράφτηκε από τον

Να ξεκαθαρίσουν άμεσα  οι επιδοτούμενες εκτάσεις

Οι δασικοί χάρτες φαίνεται πως θα κοστίσουν ακριβά στους Μεσσήνιους αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά ευθύνες του παρελθόντος και ανικανότητα του παρόντος.

Οι επιδοτήσεις συνδέονται άμεσα με τους δασικούς χάρτες και όποιος λέει το αντίθετο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ευελπιστώντας ότι θα περάσει η μπόρα. Το αν θα οδηγήσει σε μερικό μπλοκάρισμα του ποσού ή στη συνολική παρακράτηση, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, όπως και τι θα γίνει με αυτά που επιδοτούνταν αλλά θεωρούνται δασικά από το 1946. Θα ζητηθούν χρήματα πίσω αναδρομικά από τη χώρα και τον παραγωγό ή θα γραφούν στο χιόνι;Απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν γιατί το θέμα των επιδοτήσεων είναι κοινοτικό και όχι εθνικό. Το να διαβεβαιώνουν λοιπόν κάποιοι τοπικά ότι όλα θα πάνε καλά γιατί έτσι τους είπανε στο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρχει περικοπή θα είναι μικρή και θα αφορά μόνο το κομματάκι που φαίνεται δασικό, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για να κλείσει όσο πιο αθόρυβα γίνεται το ζήτημα, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι το «μουλωχτό» θα αποδώσει.Η τακτική να αφήνεται ένα θέμα για αργότερα ήταν καταστροφική συνολικά για την πορεία της χώρα.

Η επανάληψη τού «άστο για αργότερα» στην υπόθεση των δασικών χαρτών δεν αποτελεί καλή υπηρεσία για τα συμφέροντα των αγροτών. Οταν θα διαπιστωθεί στο ταμείο η περικοπή θα είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις και για αναζήτηση ευθυνών, ενώ δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα η απόδειξη του ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος τα παραμύθια. Αλλωστε στα παραμύθια έχουμε καταλάβει όλοι πλέον ποιοι είναι αξεπέραστοι, γιατί να λένε αλήθεια για τους δασικούς χάρτες; Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές αλλά δεν αρκούν και οι αυταπάτες κοστίζουν και μάλιστα ακριβά.Να το επαναλάβουμε λοιπόν όσο πιο καθαρά γίνεται: Οι επιδοτούμενες εκτάσεις στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να εμφανισθούν «καθαρές» στο δασολόγιο. Αυτή θα πρέπει να είναι η βασική και κύρια επιδίωξη των τοπικών παραγόντων και ιδιαίτερα αυτών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκπροσωπούν τους Μεσσήνιους αγρότες. Ηθικό ζήτημα σε σχέση με την αλλοίωση του φυσικού τοπίου δεν υπάρχει, δέντρα είναι οι ελιές, δέντρα και τα σκίνα. Το πώς θα γίνει το ξεκαθάρισμα τεχνικά μπορεί να βρεθεί και έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν τρόποι, από ένσταση που θα διεκπεραιώνεται τυπικά γρήγορα και άμεσα, μέχρι εξαγορά έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ το στρέμμα.

Το θέμα δεν είναι δηλαδή ο τρόπος, αλλά η πολιτική βούληση να μην μπλέξουν οι αγρότες και η χώρα συνολικότερα σε μια ταλαιπωρία που μόνο κόστος θα έχει. Το πρόβλημα είναι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι κυβερνητικοί παράγοντες το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα και να αναζητήσουν λύση με βάση αυτό που πραγματικά συμβαίνει.Το πρόβλημα της σύνδεσης των δασικών χαρτών με τις επιδοτήσεις επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε ίσως γιατί η σύγχυση να βόλευε. Σταδιακά διορθώθηκαν κάποια πράγματα, αλλά λύση ουσιαστική με γενναίο και ξεκάθαρο τρόπο δεν δόθηκε. Χάθηκε χρόνος, με αναβολή στην αναβολή, με τη διευθέτηση δευτερευόντων ζητημάτων χωρίς να ρυθμιστεί το μεγάλο ζήτημα της συσχέτισης των χαρτών. Με την αποστολή τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των προβληματικών ΑΦΜ καταγράφηκε και ποσοτικά το μέγεθος του προβλήματος και κάποιοι άρχισαν να τρέχουν. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις δεν αποτελούν πλέον αποδεκτή τακτική, γιατί δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Η εύλογη χρονική παράταση για υποβολή ενστάσεων θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και από μια ρύθμιση για διευκόλυνση της ταύτισης των χαρτών. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση λύσης σε αυτή την κατεύθυνση έχει άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα.

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 21:19