Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 21:40

Αρκετά με το κουραστικό κρυφτούλι για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

Αρκετά με το κουραστικό κρυφτούλι για τα σκουπίδια

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στα εγκαίνια του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία.

Στο εργοστάσιο μεταφέρονται τα σκουπίδια των δήμων όλης της Δυτικής Μακεδονίας από 10 σταθμούς μεταφόρτωσης. Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με κατάλληλη επεξεργασία ανακτώνται και αξιοποιούνται στην παραγωγή πλαστικού, μετάλλου και κυρίως κομπόστ. Στις νέες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας. Η επένδυση είναι με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και η μονάδα ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα.

 

 

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών γιατί πριν σχεδόν 20 χρόνια οι δήμαρχοι της περιοχής, με πρωτοβουλία, αγώνα και ισχυρή πίεση από τον τότε δήμαρχο Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο έφτιαξαν τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Οι δήμοι και κοινότητες της Περιφέρειας είχαν πάρει τη σημαντική απόφαση να προχωρήσουν από κοινού στη διαχείριση των σκουπιδιών και το 2005 προχώρησαν στο κλείσιμο των 207 χωματερών και άρχισαν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων σε μια έκταση που είχε παραχωρήσει η ΔΕΗ. Από τότε είχαν ξεκινήσει και οι μελέτες για την επόμενη φάση, της ταφής των υπολειμμάτων που θα απομένουν μετά από ανακύκλωση και μηχανική επεξεργασία. Ετσι φτάσαμε το 2015 στη ΣΔΙΤ και προχθές στα εγκαίνια της νέας μονάδας.

 

 

Κάνοντας ρεπορτάζ εκείνη τη χρονική περίοδο στο Δήμο Κοζάνης γνωρίζαμε από πρώτο χέρι το τι αγώνας δόθηκε στην πρώτη φάση για να πειστούν δήμαρχοι και κοινότητες όλης της Περιφέρειας για κοινή δράση. Πώς μια ομάδα υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων μπορεί να επιτύχει ένα στόχο. Πώς γυρνούσαν μεταμεσονύκτιες ώρες απογοητευμένοι από συνάντηση με δήμαρχο πρωτεύουσας άλλου νομού που τους συνάντησε και δεν τους προσέφερε όχι συμφωνία, αλλά ούτε ένα ποτήρι νερό… μπας και σηκωθούν να φύγουν. Δεν απογοητεύτηκαν και τελικά τα κατάφεραν. Τα λέμε όλα αυτά όχι για να γράψουμε την ιστορία μιας θετικής εξέλιξης, αλλά για να δείξουμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, δεν χαρίζεται τίποτα, απλώς κατακτιέται.

 

 

Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου την ίδια χρονική περίοδο ασχολούνταν με άλλα πράγματα. Ταξίδευαν και έβλεπαν μεθόδους διαχείρισης ανά τον κόσμο αλλά δεν καθόντουσαν να συμφωνήσουν για ένα χώρο να πάνε τα σκουπίδια γιατί αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα και όχι η μέθοδος. Η Καλαμάτα είχε ξεκινήσει βέβαια πολύ νωρίτερα τη ΜΟΛΑΚ, αλλά το έργο χάθηκε όπως και τόσα άλλα -τραμ, αναπλάσεις κλπ- από δημοτικές αρχές που αποδείχτηκαν μικρές στη διαχείριση και ελλειμματικές στο όραμα. Η Πελοπόννησος συνολικά είναι έτσι ακόμα και σήμερα με ενεργές χωματερές ντροπής -όπως αυτή στην παραλία της Μεσσήνης- και το χειρότερο με δημοτικές αρχές οι οποίες ακόμα και τώρα προσπαθούν να μετακυλήσουν αλλού την ευθύνη ή να κάνουν μικροπολιτικό παιχνίδι.

 

 

Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει πλέον καταλάβει απόλυτα όλα αυτά που συμβαίνουν και ποιο είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι όπως έχουν μπερδευτεί τα πράγματα, οι δυνατότητες για ομόφωνη στάση είναι ελάχιστες. Είναι φανερό ότι κάποιοι δήμαρχοι θέτουν άλλα ζητήματα και έχουν άλλες προτεραιότητες, οι υπόλοιποι όμως -που είναι ως φαίνεται και η πλειοψηφία- θα πρέπει να αντιδράσουν και να επιζητήσουν μια λύση συμβατή με τον πραγματικό κόσμο. Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμαρχοι θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και οι καπνοί από τις χωματερές πνίγουν τους πάντες. Αρκετά κράτησαν η παρελκυστική τακτική και οι εξυπνάδες κάθε είδους. Είναι καιρός οι δήμαρχοι να σταματήσουν να κρύβονται και να ζητήσουν καθαρές λύσεις. Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν, είναι να συνεχίσουν να πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια σε βουνά, λαγκάδια αλλά και στην ακροθαλασσιά.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com