Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 20:59

Χρειάζεται νέα πρακτική στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Γράφτηκε από τον

Χρειάζεται νέα πρακτική  στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οταν απεργούν οι εργαζόμενοι, τους παρακρατείται ο μισθός. Αφού δεν προσφέρουν την εργασία τους, προφανώς δεν θα πληρωθούν.

Οι αγρότες όταν κλείνουν το δρόμο στους υπόλοιπους πολίτες προφανώς θα υποστούν τις αντίστοιχες συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Για να λειτουργήσει η κοινωνία χρειάζονται κανόνες. Τίποτα δεν είναι τζάμπα και κανένας νόμος δεν καθορίζεται από αυτόν που φωνάζει δυνατότερα. Αυτός που αποκλείει το δρόμο, αφού επιλέγεται από το κράτος να μην παρεμποδιστεί δυναμικά από την Αστυνομία, ορθά καλείται στο δικαστήριο να δώσει εξηγήσεις. Να αθωωθεί ή να καταδικαστεί.

 

Ο δικαστής θα κρίνει αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έκλεισαν το δρόμο καταχρηστικά ή συμβολικά στα πλαίσια μιας κινητοποίησης. Αν προκλήθηκε ολιγόωρη αναστάτωση χωρίς να υποστεί βλάβη το κοινωνικό σύνολο ή υπήρξαν προβλήματα και μεταβιβάστηκε κόστος σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και απλούς πολίτες. Ο δικαστής θα τα κρίνει αυτά και έτσι πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατία. Με το να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει, γιατί νόμος είναι το δίκαιό του, οδηγούμαστε σε μια ζούγκλα που στο τέλος φέρνει απίστευτα αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες. Η πλάκα είναι ότι οι οπαδοί του καθεστωτικού ολοκληρωτισμού υψώνουν τη γροθιά στη δημοκρατία και θεωρούν παράδεισο ή δικαιολογούν συγκαταβατικά ό,τι πιο αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό πέρασε στην Ευρώπη μετά το ναζισμό.

 

Στην περιοχή της Τριφυλίας κάποιοι αγρότες που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο μπλόκο στο Καλό Νερό, δέχονται κλήσεις για να παραστούν σε δικαστήριο για παρακώλυση συγκοινωνίας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που καλούνται είχαν κλείσει το δρόμο ή κάποιοι άλλοι, το δικαστήριο θα αναζητήσει την αλήθεια. Αυτό είναι όμως ένα κανονικό δικαστήριο μιας κανονικής χώρας. Και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε για να γίνουμε μια κανονική δημοκρατία. Τα περί «αγροτοδικείου» και περί διώξεων του φρονήματος και τα λοιπά δεν νομίζουμε ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αλήθεια τι θα πει «αγροτοδικείο»; Δικάζεται όποιος είναι αγρότης ή όποιος έκλεισε το δρόμο; Κάποια στιγμή χρειάζεται να σοβαρευτούμε.

 

Η χώρα έχει περάσει πολλά από τον Εμφύλιο μέχρι σήμερα. Κυριάρχησαν πολλές αυταπάτες και κατασκευάστηκαν πολλοί ήρωες. Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες αλλά κανονικούς ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα προβλήματα των αγροτών δεν λύνονται με αποκλεισμούς δρόμων, έχει άλλωστε αποδειχτεί το ατελέσφορο αυτών των πρακτικών. Χρειάζονται άλλης μορφής κινητοποιήσεις που θα οδηγούν σε κοινωνικές συμμαχίες και δεν θα ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους πολίτες. Μια κινητοποίηση που θα είναι μαζική έχει μεγαλύτερη απήχηση και φέρνει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τον αποκλεισμό του δρόμου για ημέρες από μια μικρή ομάδα στρατευμένων σε μια αντίληψη για τα πράγματα και τον κόσμο.

 

Οι αγρότες έχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζεται μια άλλη αντίληψη τόσο στις προτεραιότητες που τίθενται στο διεκδικητικό πλαίσιο όσο και στον τρόπο που επιλέγεται για την παρουσίαση των αιτημάτων. Το κλείσιμο των δρόμων και τα αιτήματα για διεθνή αποκλεισμό της χώρας με την αποχώρησή της από Ε.Ε. και το παγκοσμιοποιημένο διεθνές εμπόριο δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος. Ο απομονωτισμός θα φέρει μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία. Γι' αυτό και δεν συγκινεί την πλειοψηφία των αγροτών και παραμένει θλιβερά μειοψηφικός στο σύνολο των πολιτών. Οι αποκλεισμοί δρόμων προκαλούν αντιδράσεις και λειτουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός γι' αυτό και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα στα αιτήματα των αγροτών. Το φετινό φιάσκο των αγροτικών κινητοποιήσεων θα έπρεπε να είχε προβληματίσει και να είχε εγκαταλειφτεί η συγκεκριμένη ρητορική και πρακτική. Καιρός λοιπόν να αφήσουν ορισμένοι τις φανφάρες για «αγροτοδικεία» και διώξεις και να αντιληφθούν ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι αδιέξοδος.

 

 

 

panagopg@gmail.com