Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 21:36

Να μάθουμε και να προλάβουμε

Γράφτηκε από τον

Να μάθουμε και  να προλάβουμε

Οταν έχεις ζήσει έντονα την τραγωδία του 2007, δεν μπορείς να είσαι ανεκτικός και συγκαταβατικός στην επανάληψή της και μάλιστα με πιο δραματικό τρόπο το 2018.

Δεν μπορείς να ανεχθείς ότι μετά από 11 χρόνια έχουμε περισσότερα θύματα δείχνοντας ότι τίποτα δεν μάθαμε και καθόλου δεν αλλάξαμε από τότε. Αυτό είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο.

Η επανάληψη των ίδιων δικαιολογιών για «στρατηγούς ανέμους» τότε, για τη μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς τώρα, για ασύμμετρες απειλές τότε, για ασύμμετρες απειλές και τώρα, για εμπρηστές που μας καίνε τότε, για εμπρηστές και τώρα και μέσα σε όλα αυτά και λίγο αυθαίρετα και λίγο καταπατητές και διάφορες άλλες θεωρίες συνωμοσίας. Θα θυμούνται όλοι τις ψαγμένες θεωρίες… ανοησίας που διακινούνταν το 2007 ότι την Ηλεία την έκαψαν για να κάνουν αυτοκινητόδρομο και επενδύσεις στον Καϊάφα! Παραμύθια της Χαλιμάς, τα οποία ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται ως άλλοθι συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών.

Τον άνεμο δεν μπορούμε να τον δαμάσουμε, ούτε την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να αποτρέψουμε με έκδοση ψηφισμάτων και καταγγελιών. Τα ξερά δεν μπορούμε να τα κάνουμε χλωρά, ούτε τους δομημένους αυθαίρετους οικισμούς λεωφόρους διαφυγής. Εμπρηστές υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρότι οι περισσότερες φωτιές είναι ατύχημα ή απροσεξία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε την πολιτική αντίδρασης στα νέα δεδομένα. Και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής.

Με βάση λοιπόν την κλιματική αλλαγή που έχει συντελεστεί και πλέον δεν αλλάζει, με βάση τους δρόμους και τους οικισμούς που έχουμε, με βάση τα μέσα που διαθέτουμε, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε ένα θαύμα; Ας καλέσουμε τότε και τον Αμβρόσιο που έχει την αντιπροσωπεία και συνομιλεί αποκλειστικά να μας σώσει! Η λύση αντιμετώπισης ενός προβλήματος καθορίζεται από τις παραμέτρους του, αν δεν υπήρχαν αυτές δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Να τελειώνει λοιπόν η μετατόπιση των ευθυνών και να δούμε την ουσία του προβλήματος.

Οι πυρκαγιές καθίστανται θανατηφόρες όταν ξεφύγουν από τον έλεγχο και ξεφεύγουν από τον έλεγχο όταν υποτιμηθούν οι συνθήκες και η δυναμική τους. Αυτό έγινε το 2007, που μας έκαιγαν άγνωστοι… πράκτορες, αυτό έγινε και στην Ανατολική Αττική που ενώνουμε δυο σημεία και ανακαλύπτουμε ότι είναι σε ευθεία! Οταν υπάρχει σωστή εκτίμηση υπάρχει και χρόνος αντίδρασης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οταν δεν δείχνεις στον κόσμο πού να πάει, καίγεται, όσοι ξέρουν πού να πάνε και πώς να διαφύγουν, δεν καίγονται. Στο Μάτι εγκλωβίστηκε ο κόσμος γιατί δεν υπήρχε κανείς να του δείξει πού να πάει για να είναι ασφαλής, οι υπόλοιποι δεν εγκλωβίστηκαν.

Μετά το 2007 υποτίθεται ότι έχει υπάρξει καλύτερη οργάνωση και εξοπλισμός. Και συστήματα πρόληψης και συντονισμού αγοράστηκαν και περισσότερα μέσα κατάσβεσης έχουν αποκτηθεί και καλύτερα σχέδια έχουν εκπονηθεί. Στην αρχή κάθε περιόδου γίνονται πλέον συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου γίνεται αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, εκπονείται σχέδιο αντίδρασης μεταξύ των ανθρώπων που την ώρα της κρίσης θα πάρουν αποφάσεις δύσκολες και κρίσιμες. Ολα αυτά όμως φαίνεται πως δεν αρκούν, γιατί υπάρχουν παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη και οδηγούν σε τραγωδίες.

Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός ότι όλα έγιναν καλά σε μια πυρκαγιά που σταμάτησε στη θάλασσα και οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Η αντίληψη αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί πυρκαγιά μπορεί να έχουμε και σήμερα και αύριο εδώ ή αλλού. Αν δεν αναλυθούν τα λάθη και μείνουμε στο… πόσο φύσαγε ο αέρας και στο… δεν προλάβαμε, θα θρηνήσουμε ξανά θύματα. Το ζήτημα είναι να προλάβουμε και για να συμβεί αυτό χρειάζεται διαφορετική αντίληψη στην ηγεσία. Η ευθύνη είναι καταρχάς πολιτική. Ο πρωθυπουργός και μόνο από το γεγονός ότι στην επίσημη ενημέρωση με ανοικτές τις κάμερες λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Δευτέρας δεν ενημερώνεται ότι υπάρχει τραγωδία, με άγνωστο αριθμό νεκρών, θα έπρεπε να έχει απαλλάξει από τα καθήκοντά τους όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και υπηρεσιακούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Δεν μπορεί οι άνθρωποι να έχουν καεί από τις 7 το απόγευμα και 5 ώρες μετά να μην ξέρει κανείς τίποτα. Εκτός αν ήξεραν και δεν έλεγαν και αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Το καλοκαίρι είναι μπροστά και ο φετινός Αύγουστος σε περιοχές όπως η δική μας θα είναι πολύ δύσκολος. Οι βροχές έχουν δημιουργήσει άγρια βλάστηση, έχουν “λογγώσει” ακόμα και καλλιεργούμενες εκτάσεις, αν πέσουν τα επίπεδα υγρασίας μια σπίθα μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Οι τοπικοί φορείς χρειάζεται να ανασκουμπωθούν. Ηδη έγιναν κάποιες συναντήσεις τις περασμένες ημέρες, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται να μαζευτούν ξανά θεσμικά όλοι και να δουν από την αρχή το τι και το πώς, να κάνουν μια ανακεφαλαίωση, να διορθώσουν μια λεπτομέρεια που μπορεί την κρίσιμη ώρα να φανεί σωτήρια. Δεν είναι όλα τέλεια και δεν είναι όλα καλά μελετημένα, όποιος θεωρεί ότι τα έχει κάνει όλα καλά και φταίνε κάποιοι άλλοι ή ο κακός μας ο καιρός, στο τέλος μετρά πτώματα και, το χειρότερο, δεν ντρέπεται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 21:48