Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 20:16

Δεν χρειάζονται αντιγραφές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δεν χρειάζονται αντιγραφές

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και των πανηγυριών. Αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται η κορύφωση των «πολιτιστικών εκδηλώσεων» σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της Μεσσηνίας.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε αρνητικοί με τα πανηγύρια, το αντίθετο -άλλωστε αστυνομία αισθητικής και πολιτισμού ευτυχώς δεν υπάρχει ακόμα για να ορίζει τι πρέπει και τι όχι. Τα πανηγύρια αποτελούν ευκαιρία συνάντησης των Μεσσηνίων, ντόπιων και ξένων, νέων και γέρων, οικογενειών και φίλων. Με δυο λόγια, τα πανηγύρια υπάρχουν για να ανταμώνουν και να βρίσκονται οι άνθρωποι μιας ευρύτερης περιοχής. Μέσα σε αυτό το αντάμωμα υπάρχει το κιτς με το λαϊκό, η επίδειξη με τη συστολή, η σαχλαμάρα με την εξυπνάδα, όλα μαζί συνυπάρχουν γύρω από τα τραπέζια με τη γουρνοπούλα και την παγωμένη μπίρα.

Το πανηγύρι είναι λοιπόν ευκαιρία συνάντησης. Οι περισσότεροι πάνε στο πανηγύρι για να βρεθούν με φίλους και γνωστούς, σε δεύτερη μοίρα παίρνουν τα όργανα και οι καλλιτέχνες μιας και δεν είναι αυτό το ζητούμενο ή η βασική ανάγκη. Τα πανηγύρια μπορούν λοιπόν να υπάρξουν με χαμηλό κόστος και να παίξουν πολύ καλά το ρόλο τους. Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια ονομάστηκαν γιορτές τοπικών προϊόντων και απλώθηκαν σε όγκο και οικονομικό κόστος δημιουργώντας ανάγκες για χορηγίες και κατάλληλο άλλοθι για την πραγματοποίησή τους.

Εχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι τα τοπικά προϊόντα, από τη ρίγανη μέχρι τα ψιλοφάσουλα, δεν πρόκειται να αναπτυχθούν γιατί θα εορταστούν με κλαρίνα και με την εκφώνηση δύο δεκάρικων από ειδικούς και πολιτευτές. Το κακό είναι ότι τα πανηγύρια που ονομάζονται γιορτές προϊόντων, αντί να περιορίζονται, επεκτείνονται και αποκτάμε και διπλές γιορτές για τα ίδια προϊόντα. Το χειρότερο, ενώ υπήρχαν και δυο-τρεις γιορτές προϊόντων που ξέφευγαν από τον κανόνα του απλού πανηγυριού, όπως η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, φέτος αποκτήσαμε και άλλη γιορτή σύκου! Η αντιγραφή δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η περιοχή. Οποιος θέλει να κάνει πανηγύρι ας το κάνει, δεν χρειάζεται να προσπαθεί να αντιγράψει κάτι άλλο τη στιγμή που υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει έτσι και αλλιώς περάσει σε άλλο επίπεδο.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER