Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 17:27

Χρήσιμες συγκλίσεις χωρίς ανταλλάγματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χρήσιμες συγκλίσεις χωρίς ανταλλάγματα

Η συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών κατέληξε, όπως αναμενόταν, σε συμφωνία για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών συμβουλίων και ενίσχυση των περιφερειακών αρχών.

Το βασικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα προβλέπει πως όταν μια εισήγηση των επιτροπών, που θα ελέγχονται κατά πλειοψηφία από τον περιφερειάρχη ή το δήμαρχο, δεν εγκρίνεται από το συμβούλιο, θα επιστρέφει στην επιτροπή και θα λαμβάνεται εκεί η απόφαση. Με τον τρόπο αυτό θα ασκείται πίεση να υπάρξουν συγκλίσεις στο συμβούλιο.

Οπως αναφέραμε και χθες, ήταν μονόδρομος η ενίσχυση του δημάρχου και του περιφερειάρχη προκειμένου οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης να διοικηθούν. Τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να πει κάποιος ότι δεν έχει καταλάβει τι θα ακολουθούσε από Σεπτέμβριο σε δήμους και περιφέρειες αν τα πράγματα αφήνονταν ως έχουν. Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες από όψιμους υποστηρικτές της απλής αναλογικής δείχνουν και τις προθέσεις αυτών που ήθελαν να πάρουν μερίδιο εξουσίας και να διαπραγματευτούν καρέκλες και θέσεις. Στις μικρές κοινωνίες όλοι ξέρουμε και τα πρόσωπα και τις επιδιώξεις, και καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουν ορισμένοι.

Το ότι ο νόμος, βέβαια, θα δώσει τη δυνατότητα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να λειτουργήσουν με απόλυτη εξουσία -ίσως και πιο ενισχυμένη από παλιότερα- δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο του «αποφασίζω και διατάζω»! Επιτυχημένος δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα είναι αυτός που οι αποφάσεις του θα εγκρίνονται από το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο μέσα από τις αναγκαίες συγκλίσεις και όχι από τις επιτροπές που ο ίδιος ελέγχει και διορίζει. Αυτό θα είναι το στοίχημα των νέων αυτοδιοικητικών αρχών: να ενισχύσουν τις συγκλίσεις και να κάνουν συμμέτοχους όλες τις παρατάξεις και τους συμβούλους. Οι συγκλίσεις χωρίς ανταλλάγματα και συμφωνίες είναι χρησιμότερες και πολυτιμότερες.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 17:34

NEWSLETTER