Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 16:45

Η απομόνωση είναι παρακμή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνονται αρμοδίως θα τύχει του κυβερνητικού ενδιαφέροντος εφόσον κλείσει το ζήτημα του δρόμου Πάτρα - Πύργος.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο τμήμα να δοθεί με παράταση της σύμβασης παραχώρησης στον «Μορέα». Το νέο στοιχείο το οποίο μπορεί να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, είναι η προώθηση αυτοκινητόδρομου από το Λεύκτρο στην Αρχαία Ολυμπία στα πλαίσια της ενίσχυσης της Μεγαλόπολης για τη μεταλιγνιτική εποχή. Υπάρχει έτσι σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε παραχώρηση στον «Μορέα» του Λεύκτρο – Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα “κουμπώνει” στον αυτοκινητόδρομο από Πάτρα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υποδομών μιλά για αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Αρχαία Ολυμπία.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει ήδη τους φορείς της Τριφυλίας και να θέτουν με εμφατικό τρόπο το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου, ο οποίος τους αφορά άμεσα. Παρατηρείται όμως μια ακατανόητη απάθεια. Στην Κυπαρισσία βρέθηκε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών και οι τοπικοί άρχοντες ασχολήθηκαν με τον δρόμο όσο ασχολήθηκαν και με τους συμβασιούχους της ΔΕΥΑΤ! Ενα ακόμα αίτημα στον μακρύ κατάλογο! Η στάση αυτή δείχνει ότι κάποιοι θεωρούν πως το σημαντικότερο αναπτυξιακό πρόβλημα της περιοχής δεν είναι ο δρόμος. Ενδεχομένως ορισμένοι να βολεύονται με τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό θεωρώντας ότι καλύτερα να μην ανοίξουν δρόμοι, προκειμένου να διαιωνίζεται μία συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Δεν χρειάζεται βεβαίως να επιχειρηματολογήσει κανείς για το πόσο λάθος είναι η συγκεκριμένη αντίληψη, αλλά δυστυχώς αυτή η αντίληψη πολλές φορές είναι κυρίαρχη στις μικρές τοπικές κοινωνίες.

Ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα έχει πλέον αντίπαλο δέος το Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία. Δεν ξέρουμε πόσο το αντιλαμβάνονται στην Τριφυλία, αλλά οι δύο δρόμοι έχουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και είναι μάλλον απίθανο να γίνουν και οι δύο. Υπάρχει ορατός κίνδυνος ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα να μείνει με τη σημερινή του μορφή για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι καβγάδες με ασήμαντες αφορμές και οι γραφικότητες κάθε είδους δεν παράγουν αποτελέσματα παρά μόνο θέαμα. Μία περιοχή στη σύγχρονη εποχή για να αναπτυχθεί χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής και όποιος φοβάται το άνοιγμα των δρόμων θα παραμείνει μίζερος και αποκομμένος σε έναν μικρόκοσμο παρακμής και υπανάπτυξης.

 

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 17:11