Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 22:42

Επιτάχυνση διαδικασιών για ενεργειακά δίκτυα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιτάχυνση διαδικασιών για ενεργειακά δίκτυα

 

 

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο δείχνει το μέγεθος της εξάρτησης των οικονομιών και των πολιτών από τους ενεργειακούς πόρους.

Την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και καταστρέφει περιουσίες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η Ε.Ε. έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια στην παγκόσμια πρωτοπορία στον αγώνα περιορισμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η αντικατάσταση των ρυπογόνων μορφών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι δηλαδή να κυριαρχήσουν οι ΑΠΕ, έχει επιλεγεί η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο είναι λιγότερο ρυπογόνο.

Η αντικατάσταση του πετρελαίου και του λιγνίτη με φυσικό αέριο στο μεσοδιάστημα, μέχρι να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και η παραγωγή υδρογόνου δεν θα είναι ανέφελη. Η εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο την τρέχουσα περίοδο -ακόμα και αν αποδειχθεί συγκυριακή- δείχνει ότι η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη και αναίμακτη οικονομικά. Είναι όμως δεδομένο ότι οι εξελίξεις δεν γυρίζουν πίσω και θα βρεθεί σύντομα το νέο σημείο ισορροπίας. Η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το μεσοδιάστημα όσο και για τη χρήση τους στο μέλλον.   

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα δίκτυα φυσικού αερίου αποτελούν τα νέα πεδία οικονομικής αντιπαράθεσης. Οι αντιδράσεις κατά επενδύσεων, το πλασάρισμα άλλων, η υπεράσπιση του παλιού τρόπου παραγωγής, όλα εντάσσονται στον πόλεμο για τη νέα οικονομική ισορροπία. Τίποτα δεν είναι αθώο και πολλά δεν είναι όπως φαίνονται. Τα παιχνίδια που επιχειρούν κάποιοι σε βάρος της περιοχής θα πρέπει να σταματήσουν. Το σημαντικό είναι η επέκταση των δικτύων τόσο του φυσικού αερίου όσο και της διασύνδεσης με μονάδες ΑΠΕ. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή των δικτύων είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η έλευση του φυσικού αερίου έχει καθυστερήσει. Είναι καιρός να αφήσουν ορισμένοι το πατρονάρισμα και να αξιοποιήσουν διαθέσιμους πόρους έτσι ώστε η περιοχή να μπει δυναμικά στη νέα ενεργειακή εποχή. Ειδικά αυτοί που στην πολύχρονη πολιτική παρουσία του δεν κατάφεραν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα μεγάλο έργο στην περιοχή ας σταματήσουν τουλάχιστον τώρα, λίγο πριν την αποχώρησή τους, να θέτουν εμπόδια στα αυτονόητα έργα για την ανάπτυξη της περιοχής.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER