Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 20:32

Η ήττα μένει πάντα ορφανή 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η ήττα μένει πάντα ορφανή 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αντιπαράθεση έχει προκύψει για την πατρότητα του έργου βελτίωσης του δρόμου  Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του δημάρχου Τριφυλίας για το έργο προκάλεσαν αντιδράσεις των πρώην, οι οποίοι  ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι οι «πατέρες» του έργου, απλώς δεν… πρόκαμαν να το υλοποιήσουν. Ο δρόμος βέβαια δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να κατασκευάζεται και όταν ολοκληρωθεί πιθανότατα θα υπάρχει άλλος δήμαρχος ή περιφερειάρχης, οι οποίοι θα κόψουν την κορδέλα και οι οποίοι επίσης θα δεχτούν πυρά γιατί δεν ανέφεραν τους… πρώην. Θα έχουμε δηλαδή νέες καταγγελίες σαν αυτή της περασμένης εβδομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, που παρεξηγήθηκε γιατί δεν αναφέρθηκε η συμβολή του υπουργού τους στην ανακατασκευή σχολείου στο Πεταλίδι.

Το πολιτικό προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί με τη λογική τού "κατόπιν ενεργειών μου" σκίζεται για τα θετικά, αλλά κρύβεται όταν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Όπως λοιπόν ένα έργο έχει πολλούς πατεράδες, έτσι και μία αποτυχία του κρατικού μηχανισμού έχει επίσης πολλούς υπεύθυνους, αλλά μένει συνήθως ορφανή. Οι πατέρες της νίκης ως γνωστόν είναι πολλοί, της ήττας ο… Χατζηπετρής. Ο  σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός έργου δεν ολοκληρώνεται σε μία θητεία, κοινοβουλευτική ή αυτοδιοικητική. Τα λεφτά δεν τα δίνει ο υπουργός, ο δήμαρχος και ο βουλευτής από την τσέπη τους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν γιατί η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και λεφτά για έργα υπάρχουν γιατί οι πολίτες πληρώνουν φόρους. Οι διαχειριστές είναι προσωρινοί και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος έπραξε τι και πότε. Όσοι θεωρούν ότι οι πολίτες τούς αδίκησαν και ψάχνουν δικαίωση γιατί η ιστορία τούς χρωστάει, έχουν συνήθως μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους υποτιμώντας βαθιά το λαό και τις επιλογές του.

Λίγες ώρες πριν την κακοκαιρία ο περιφερειάρχης Αττικής καμάρωνε μπροστά από τα εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία μόλις είχε παραλάβει. Τα καινούργια μηχανήματα χάθηκαν στο χιόνι και δεν κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς βασικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Η αγορά των μηχανημάτων δεν αρκούσε, χρειάζονταν και άλλα πράγματα που δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν βασικοί οδικοί άξονες. Η υλοποίηση δηλαδή ενός έργου είναι συνήθως πολύ πιο δύσκολη από την αγορά μηχανημάτων ή την ένταξή του σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας είναι χαρακτηριστική. Τι κι αν έχουν ενταχθεί έργα εκατομμυρίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, θα δούμε πόσα και πότε θα υλοποιηθούν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 21:11

NEWSLETTER