Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 21:10

Χρήσιμες παρεμβάσεις στο λιμάνι Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η σύνταξη master plan για το λιμάνι της Καλαμάτας είναι μία παλιά ιστορία. Το θέμα απασχολεί εδώ και χρόνια τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες χωρίς να λαμβάνεται οριστική απόφαση για το τι πρέπει να γίνει, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια παρακμιακή εκκρεμότητα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το λιμάνι της Καλαμάτας δεν μπορεί να έχει πλέον εμπορικό ρόλο, αλλά δεν το ομολογούν ευθέως και προσπαθούν μέσα από μελέτες και διαβουλεύσεις να κερδίσουν χρόνο. Η είσοδος στον Μεσσηνιακό Κόλπο είναι οικονομικά ασύμφορη για τα καράβια, ενώ δεν υπάρχει επαρκής χερσαίος χώρος για να αναπτυχθούν δραστηριότητες εκφόρτωσης. Επιπρόσθετα το λιμάνι βρίσκεται πλέον μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και έχει κυκλωθεί από κατοικίες και λοιπές δραστηριότητες που καθιστούν προβληματική την εμπορική του λειτουργία.

Το να ξεφορτώνουν 2-3 καράβια το χρόνο πυρηνόξυλο και λιπάσματα δεν αποτελεί εμπορική δραστηριότητα που μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία του λιμανιού. Με βάση λοιπόν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το λιμάνι της Καλαμάτας θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης μεγάλων τουριστικών σκαφών και εξυπηρέτησης επιβατών από κρουαζιερόπλοια. Με βάση αυτή τη χρήση θα πρέπει, ακόμα κι αν δεν ομολογείται ευθέως στο master plan, να γίνουν παρεμβάσεις εντός της λιμενικής λεκάνης και στον χερσαίο χώρο.

Το βασικό που απαιτείται είναι η ενοποίηση της μαρίνας με το λιμάνι της Καλαμάτας και την Ανατολική Παραλία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γκρεμιστούν οι αποθήκες, να ανοίξει ο χώρος και να οριοθετηθούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, που θα ενοποιούν τους δύο χώρους. Προτεραιότητα δηλαδή έχει η ανάπλαση του χώρου με τα μάτια στραμμένα στην τουριστική αξιοποίηση. Αυτονόητα πράγματα που έχουν καθυστερήσει να οριστικοποιηθούν, προκειμένου να επιδιωχθεί η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ελπίζουμε ότι θα τελειώσουμε σύντομα με το σίριαλ του master plan και θα μπουν στη φάση υλοποίησης έργα που θα αναβαθμίσουν το χώρο του λιμανιού και θα τον καταστήσουν οικονομικά χρήσιμο για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.

panagopg@gmail.com