Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 22:08

Οι αδυναμίες δεν μπορούν να καλυφθούν με επιθέσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι αδυναμίες δεν μπορούν να καλυφθούν με επιθέσεις

 

 

 

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η υπόθεση του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος «πλάσαρε»  όλα αυτά τα χρόνια το προφίλ της συναίνεσης και της συνεννόησης του «καλού παιδιού», επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχεδόν για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα ένα σύστημα που τον στηρίζει προχωρά σε επιθέσεις χωρίς μέτρο και όριο, δημιουργώντας ρήγματα και φτιάχνοντας εχθρούς. 

Η τακτική της επίθεσης, η οποία δεν περιορίζεται πλέον στο ζήτημα του αντιπλημμυρικού αλλά εφ’ όλης της ύλης,  δείχνει εκνευρισμό και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου μέχρι πρόσφατα φάνταζε αναμφισβήτητη. Δεν υπήρχε  αντίπαλος που να ενοποιεί όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις και, σε συνδυασμό με την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ,  δημιουργούσε πλεονέκτημα για επανεκλογή σε ρυθμό περιπάτου. Τα πράγματα όμως στην πολιτική δεν εξελίσσονται ποτέ ευθύγραμμα. Έχουν ήδη μαζευτεί βαριά σύννεφα και η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έχει καταλάβει ότι οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυριαρχία της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται ακόμα -τουλάχιστον με βάση αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος για το ποιο θα είναι το πολιτικό πλαίσιο του χρόνου τον Οκτώβριο και βέβαια ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα προηγηθούν. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δείχνει πως δεν θα αρκεί η κομματική στήριξη για την επανεκλογή Βασιλόπουλου.

Τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκα σε τοπικό επίπεδο. Η σύγκρουση του συστήματος Αντώνη Σαμαρά με τον Παναγιώτη Νίκα αλλά και με τους υποστηρικτές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οξύνεται και απειλεί να διχάσει την εκλογική βάση του κόμματος. Στον υφέρποντα διχασμό, αν τοποθετήσει κάνεις και μια σειρά από πρόσωπα που κινούνται εντός Ν.Δ, έπαιζαν και παίζουν ρόλο στα τοπικά πράγματα και αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα της παρούσας δημοτική αρχής, σχηματίζει την εικόνα που προκαλεί τον εκνευρισμό. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου αμφισβητείται έντονα στην κοινωνικό χώρο της Ν.Δ, ενώ η επιλογή εσωκομματικού στρατοπέδου βαθαίνει το χάσμα και ακυρώνει το πλεονέκτημα της κομματικής υπεροχής.

Η εσωκομματική γκρίνια αποτυπώνει βεβαίως και τη συνολικότερη ατμόσφαιρα στην κοινωνία, όπου η άποψη πως η  δημοτική αρχή Βασιλόπουλου δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει κανένα ουσιαστικό έργο καθίσταται πλειοψηφική. Ο  δήμαρχος μπορεί να πανηγυρίζει για την ένταξη της Καλαμάτας στο πρόγραμμα για  τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ή για τη χρηματοδότηση νέων αναπλάσεων, αλλά οι πολίτες βλέπουν ότι δεν τελειώνουν οι παλιές. Οι δημότες ψηφίζουν με βάση το «ομιλούν έργο». Όταν δεν μπορείς να βάλεις 10 πλάκες στην Υπαπαντή και τη Ναυαρίνου και προκαλείς χάος, ποια κλιματικά ουδέτερη πόλη και ποια πράσινα άλογα!

Η λίστα των έργων που δεν μπορεί να ολοκληρώσει η δημοτική αρχή είναι τεράστια. Ξεκινά από τον αγωγό ύδρευσης που δεν προχωρά, με κίνδυνο να μείνει η πόλη χωρίς νερό, και φτάνει μέχρι απλές ασφαλτοστρώσεις δρόμων. Δεν είναι 1-2 έργα που μπορεί να υπάρξει μια δικαιολογία αστοχίας, αλλά σχεδόν όλα τα έργα που είχαν σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η αναποτελεσματικότητα έχει αρχίσει να φτάνει ακόμα και σε καθημερινά ζητήματα που ήταν λυμένα εδώ και χρόνια, όπως οι λακκούβες στους δρόμους και η καθαριότητα.

Πλεονέκτημα για τη δημοτική αρχή αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία δομημένη και συντονισμένη αντιπολίτευση.  Δεν υπάρχει, δηλαδή, ενιαίο σχήμα με πρόσωπο που θα ηγηθεί όλων των δυνάμεων οι οποίες θεωρούν αποτυχημένη την παρούσα δημοτική αρχή. Όλοι γνωρίζουν ότι γίνονται έντονες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις προκειμένου να προκύψει συνδυασμός και πρόσωπο που  θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου. Στην αναποτελεσματικότητα της παρούσας δημοτικής αρχής συμφωνεί, και διαρκώς διευρύνεται, ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα πέρα και έξω από κόμματα και φιλοδοξίες. Το γεγονός αυτό  αυξάνει την πίεση και εξηγεί τον υπέρμετρο εκνευρισμό του δημάρχου. Το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση κι αν θα καταφέρουν τελικά να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες δυνάμεις κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αλλά όσο αυξάνεται η πόλωση τόσο αυτό γίνεται πιθανότερο.

Είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έντονης αντιπαράθεσης σε δημοτικό επίπεδο η οποία θα εξελιχθεί σε όλα τα μέτωπα με άγνωστο τελικό αποτέλεσμα. Το δημοτικό παιχνίδι στην Καλαμάτα έχει ανοίξει. Η έντονη αντιπαράθεση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις. Η μεταφορά της σύγκρουσης στο πεδίο της αποτελεσματικότητας στοιχίζει ακριβά στη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου. Ο καταλογισμός της ευθύνης για το μπλοκάρισμα σημαντικών έργων της Καλαμάτας στη δημοτική αρχή θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιχείρηση μεταβίβασης ευθυνών με υψηλούς τόνους και προσωπικές επιθέσεις δεν αποδίδει, αντίθετα, τις αναδεικνύει  σε μεγαλύτερο βαθμό.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER