Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 20:31

Σε νέα βάση η μελέτη για το αντιπλημμυρικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε νέα βάση η μελέτη για το αντιπλημμυρικό

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετατίθεται πλέον η υπόθεση του αντιπλημμυρικού  της Καλαμάτας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δύσκολα θα υπάρξει θετική γνωμοδότηση. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει ήδη λάβει αποστάσεις από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, χωρίς να διευκρινίζει τη στάση του στην ψηφοφορία, ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κινούνται στην κατεύθυνση της αρνητικής γνωμοδότησης. Ενδιαφέρον βεβαίως, εκτός από την τελική στάση του Παναγιώτη Νίκα, θα έχει και αυτή του πρώην γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε και της παράταξής του.

Οι προβληματισμοί δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με το συγκεκριμένο έργο είναι βάσιμοι και λογικοί. Προφανώς δεν μισούν την πόλη ή τον δήμαρχο και θέλουν να την πνίξουν, όπως… κοπανιέται ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός που βρίσκεται σε παροξυσμό. Όσοι διαθέτουν κοινή λογική αντιλαμβάνονται ότι έχει σχεδιαστεί ένα έργο που δείχνει εξόχως προβληματικό στην κατασκευή του, αμφιβόλου χρησιμότητας αλλά και αποτελεσματικότητας. Όταν υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε το νερό να αξιοποιείται και να μη φτάνει στον Νέδοντα σε ποσότητα και ορμή που να προκαλεί πρόβλημα, γιατί άραγε να πεταχτούν εκατομμύρια σε τσιμέντα στην κοίτη του ποταμού; Γιατί να μην δοθούν τα λεφτά σε ένα έργο που θα αξιοποιεί το νερό και ταυτόχρονα θα προστατεύει την πόλη; Στα ερωτήματα αυτά δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα ασκηθούν κάθε είδους πιέσεις, προκειμένου οι περιφερειακοί σύμβουλοι να ψηφίσουν τη μία ή την άλλη πρόταση. Αν δεν υπήρχε το προηγούμενο με τη μελέτη για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, όπου οι περιφερειακοί σύμβουλοι αγνόησαν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, τα πράγματα θα ήταν απλά. Το αιρετό όργανο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα σεβόταν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και θα απέρριπτε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αντιπλημμυρικού.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει αρνητικά, το υπουργείο Υποδομών δεν μπορεί να αγνοήσει τις τοπικές αντιδράσεις. Η διαβούλευση από μηδενική βάση θα καταστεί μονόδρομος. Είναι καιρός ο δήμαρχος Καλαμάτας να αλλάξει τακτική και να ζητήσει λύση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της περιοχής. Δεν γνωρίζουμε αν το αντιλαμβάνεται, αλλά έχει απομονωθεί πολιτικά από «εχθρούς» και «φίλους». Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 19:52

NEWSLETTER