Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 22:27

Πολιτικό ανάστημα για χρήσιμο έργο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πολιτικό ανάστημα για χρήσιμο έργο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας είχε πολλαπλό ενδιαφέρον. Είχε κινήσεις τακτικής, γραφικότητες και ακραίο λαϊκισμό, αλλά και ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Τα μεγάλα ζητήματα αναδεικνύουν πάντα το πολιτικό μέγεθος του κάθε προσώπου. Στα δύσκολα φαίνεται ποιος τολμά και έχει ειδικό πολιτικό βάρος και ποιος προσπαθεί να τσαλαβουτήσει, με αποτέλεσμα να πνίγεται τελικά στα ρηχά.
Η υπόθεση του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας δεν είναι ένα απλό τεχνικό έργο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ανατεθεί με απευθείας ανάθεση σε μια μεγάλη τεχνική εταιρεία με διακομματική συμφωνία. Ένα έργο δηλαδή που έχει εγκριθεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί τμήμα των αντιπλημμυρικών έργων που ανατέθηκαν απευθείας στις εταιρείες που κατασκεύασαν και λειτουργούν τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Μέχρι σήμερα κανένα από τα αντιπλημμυρικά που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πακέτο δεν έχει ξεκινήσει και οι εταιρείες πιέζουν να ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις και να ξεκινήσουν τα έργα και οι απορροφήσεις των αντίστοιχων πόρων.
Υπάρχει δηλαδή «ζεστό χρήμα», το οποίο μπορεί άμεσα να εισπραχθεί και αυτό δεν γίνεται γιατί κάποιοι «ιδιότροποι» στην Καλαμάτα και αλλού προβάλλουν ενστάσεις για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το να θέτει κάποιος εμπόδιο σε εταιρείες αυτού του μεγέθους λίγο πριν πάνε… ταμείο δεν είναι εύκολο και χωρίς επιπτώσεις. Το «φρόνιμο» είναι να διατυπώσεις κάποιες παρατηρήσεις, να έχεις να λες ότι τάχα έθεσες «κόκκινες γραμμές» και να εγκρίνεις τη μελέτη. Οι «κόκκινες γραμμές» θα εξαφανιστούν στην πορεία, όπως έγινε και με το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και θα απομείνεις με τον μουντζούρη στο χέρι περιμένοντας ελεημοσύνη για κάνα μέτρο παραπάνω άσφαλτο στη φάση υλοποίησης του έργου!
Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αμφισβητεί συνολικά τη μελέτη και τη θέτει υπό έλεγχο ανεξάρτητου τεχνικού συμβουλευτικού οργάνου υψηλού κύρους, αποτελεί σημαντική πολιτική εξέλιξη. Όσοι υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση έδειξαν ότι δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και δεν αποδέχονται δήθεν μοναδικές λύσεις. Προτίμησαν να γίνουν δυσάρεστοι με συμφέροντα και να ζητήσουν τα χρήματα που θα δοθούν να πιάσουν τόπο και να μην πεταχτούν στην κοίτη του Νέδοντα. Δεν θαμπώθηκαν δηλαδή από τις φανταχτερές χάντρες και ζητούν να εξεταστούν και άλλες λύσεις για την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη πολιτική στάση χρειάζεται να υπογραμμιστεί, γιατί δεν συνηθίζεται πολιτικοί παράγοντες να υψώνουν ανάστημα σε πιέσεις αυτού του μεγέθους. Το σύνηθες είναι να παρουσιάζεται ως κατάκτηση και ως δώρο η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους. Να χρηματοδοτούνται δηλαδή από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους έργα υψηλού οικονομικού κόστους με μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Το χειρότερο, να γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν με το εξωφρενικά απολίτικο επιχείρημα «εμένα δεν με νοιάζει ούτε ποιος θα κάνει το έργο ούτε πόσο θα κοστίσει»!
Συνηθισμένοι είναι επίσης οι τακτικοί ελιγμοί, με τους οποίους παρουσιάζονται δήθεν προτάσεις που όμως δεν αλλάζουν το πλαίσιο της διαδικασίας και αποτελούν έμμεση συμφωνία σε αυτά που έχουν προαποφασιστεί. Όταν ζητάς να μην ξεσκεπαστεί ο Νέδοντας και να γίνουν έργα ανάντη του ποταμού, αμφισβητείς την ουσία της μελέτης που έχει υποβληθεί. Για να έχει τύχη η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί από έναν ανεξάρτητο μελετητικό φορέα και όχι να ανατεθεί στους ίδιους μελετητές και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Εκτός και αν η πρόταση είναι προσχηματική, για να φτάσουμε μετά από μερικές εβδομάδες στο ίδιο αποτέλεσμα με το επιχείρημα… το εξετάσαμε ρε παιδιά, αλλά δεν γίνονται τα 2 -σημαντικά- από τα 5, αλλά ικανοποιήσαμε τα 3 που είναι αυτονόητες υποχρεώσεις ή μικρής αξίας και σημασίας παρεμβάσεις.
Η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η απόφαση που λήφθηκε δεν αφήνει περιθώρια για άλλους ελιγμούς. Η μελέτη θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά για να εγκριθεί. Ακόμα και αυτοί που «τσίμπησαν» στη συγκεκριμένη συνεδρίαση με τον τακτικό ελιγμό δεν θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμο ζήτημα των παρεμβάσεων στην κοίτη του Νέδοντα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της τις ηχηρές τοπικές αντιδράσεις, ενώ οι παρατηρήσεις που θα υποβληθούν σε τεχνικό επίπεδο από την επιτροπή ειδικών δεν μπορούν παρά να εξεταστούν σοβαρά και σε βάθος.
Το ζήτημα του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας έχει πλέον μπει σε άλλο πλαίσιο και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα δοθεί τελικά η καλύτερη δυνατή λύση. Είναι καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν στόχο την ακύρωση του έργου, αλλά να υλοποιηθεί ένα χρήσιμο έργο. Σε πολιτικό επίπεδο, καταγράφηκε το ειδικό πολιτικό βάρος τοπικών παραγόντων. Φάνηκε δηλαδή ποιοι μπορούν να αντισταθούν και να επιβάλουν λύσεις, προκειμένου τα λεφτά που θα δοθούν να πιάσουν τόπο. Όσοι προσπάθησαν με τακτικές κινήσεις να ελιχθούν, απλώς εκτέθηκαν. Οι ακραίοι λαϊκιστές ηττήθηκαν και δεν κατάφεραν να αποκομίσουν κανένα πολιτικό όφελος. Σέρνονται και ετεροπροσδιορίζονται προσπαθώντας να κάνουν φασαρία, αλλά τους έχουν πάρει πλέον όλοι χαμπάρι και όσο πιο πολύ… κοπανιούνται τόσο περισσότερο εκτίθενται. Και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο κέρδος για την τοπική πολιτική ζωή.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER