Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 21:42

Νέα πολιτική περίοδος με ανατροπές και εκπλήξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στην πολιτική υπάρχουν γεγονότα τα οποία λειτουργούν ως επιταχυντές των εξελίξεων. Αυτό που παρουσιαζόταν ως παγωμένη εικόνα και αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα έχει από την Παρασκευή υποστεί μία τεράστια ρωγμή. Η υπόθεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Πρόκειται για μια απίστευτη θεσμική εκτροπή η οποία αρχικά έγινε προσπάθεια να κουκουλωθεί και στη συνέχεια να καταλογιστούν ευθύνες στον… παρακολουθούμενο!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για παρακολούθηση που είχε στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών - για τον άγνωστο τότε Ανδρουλάκη που φαινόταν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ - να καταγραφούν πιθανά στοιχεία που θα τον καταστήσουν ευάλωτο σε μελλοντικό εκβιασμό. Στην πορεία ενδεχομένως να αποκαλυφθεί και ποιος συγκεκριμένα έδωσε την εντολή αλλά η ευθύνη του Πρωθυπουργικού γραφείου έχει ήδη αναδειχθεί και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να απαλειφθεί.

Η πρώτη μεγάλη πολιτική επίπτωση είναι ότι ο Μητσοτάκης για πρώτη φορά διαρρηγνύει τη σχέση του με τους πολίτες που τοποθετούνται πολιτικά στο κέντρο. Η συγκεκριμένη υπόθεση επιπρόσθετα σπάει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ακόμα και αν η Ν.Δ. καταφέρει να παραμείνει στις εκλογές πρώτο κόμμα.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η αλλαγή στο πολιτικό τοπίο και μάλιστα η συγκρότηση μετώπου κατά της Ν.Δ θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε ότι μας αφορά τοπικά θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις προσώπων τα οποία δεν θα θελήσουν να φύγουν με ήττα ενώ θα προκύψει νέο πλαίσιο συνεργασιών στο χώρο του κέντρου και της αριστεράς η οποία θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των δημάρχων της Ν.Δ.

Μπαίνουμε σε μία νέα πολιτική περίοδο η οποία θα φτάσει στο τέλος της του χρόνου τον Οκτώβριο και η οποία όλα δείχνουν ότι θα έχει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Σε ποια κατεύθυνση αυτές θα κινηθούν δεν μπορεί ακόμα με ακρίβεια να προσδιοριστεί γιατί πάντα, όπως φάνηκε με την υπόθεση των υποκλοπών, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας και η απλή βλακεία που μπορεί να επιφέρουν ανατροπές στα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο η αυτονόητο.

panagopg@gmail.com