Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 22:45

Ψεύτικες υποσχέσεις για το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το παιχνίδι με το χρόνο σε σχέση με το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι εξοργιστικό. Η εγκατάλειψη της παραλιακής χάραξης στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η δημοπράτηση με τη συγκεκριμένη διαδικασία του έργου έγιναν με το επιχείρημα του μικρού κόστους και της σύντομης έναρξης της κατασκευής. Οι διαβεβαιώσεις όλες έχουν διαψευστεί, αλλά το ίδιο “παραμύθι” συνεχίζεται. Κανείς δεν ντρέπεται, αντίθετα, με θράσος τα ίδια πρόσωπα “ντιλάρουν” τις ίδιες διαβεβαιώσεις και “σπρώχνουν” νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα επιβεβαιωθούν.
Αλήθεια ποια αξιοπιστία έχει κάποιος που τον Ιούνιο μιλούσε για σύμβαση τον επόμενο μήνα και μπουλντόζες μέσα στο 2022 και έρχεται τώρα να μας πει ότι στις 2 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ανάδοχο του έργου; Να σημειωθεί ότι για να φτάσουμε στις μπουλντόζες θα πρέπει η σύμβαση να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού εγκριθεί να πάει στη συνέχεια στη Βουλή για να κυρωθεί, αφού ψηφιστεί να γίνουν οι οριστικές μελέτες, να γίνουν οι απαλλοτριώσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Και αν ο ανάδοχος δεν έχει ή δεν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά; Και αν το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει παρατηρήσεις ή διαπιστώσει προβλήματα; Σε πόσους μήνες ή χρόνια θα έχουμε οριστική σύμβαση; Το σημαντικότερο, για ποιο λόγο τον Ιούνιο λέγονταν τερατώδη ψέματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα; Δεν γνώριζαν τις προθεσμίες και τις απαιτούμενες εγκρίσεις;
Είναι προφανές ότι ένα σύστημα παραγόντων συστηματικά “αποκοιμίζει” την τοπική κοινωνία με ψεύτικες υποσχέσεις. Το “δούλεμα” είναι τερατώδες και όλα δείχνουν ότι σπρώχνουν το θέμα προς τα πίσω, έτσι ώστε να πάει η υπόθεση για μετά τις εκλογές με την επίκληση της αναμονής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να αποσιωπηθεί η πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη. Όπως επισημαίναμε και πρόσφατα, εδώ που φτάσαμε είναι κρίσιμο να “πέσουν υπογραφές” και να κυρωθεί το έργο από την παρούσα Βουλή. Φοβόμαστε ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους διαβεβαιώνουν εδώ και 8 χρόνια για την άμεση έναρξη κατασκευής του έργου. Ένα έργο που δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί, δεν έχει οριστική μελέτη και ούτε κατά προσέγγιση κόστος απαλλοτριώσεων. Για αυτή την εξέλιξη υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, κεντρικά και τοπικά, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αποσιωπηθούν με διαβεβαιώσεις και με δήθεν ενδιαφέρον.
panagopg@gmail.com