Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 22:57

Εθνική στρατηγική για την ενέργεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή της επικαιρότητας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει για λόγους αντιπερισπασμού σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών, άλλοι θεωρούν ότι οι έρευνες επιταχύνονται γιατί υπάρχει πλέον οικονομικό ενδιαφέρον. Η Ευρώπη έχει οριστικά κόψει τις γέφυρες προμήθειας καυσίμων από τη Ρωσία και αναζητά νέες πηγές. Οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ελλάδα βλέπουν κέρδος και προχωρούν τις διαδικασίες εξόρυξης. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια συνωμοσία, απλώς το κέρδος κινητοποιεί.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι στις περιοχές ενδιαφέροντος και δεν μπορεί να αποκλειστεί τα επόμενα χρόνια η εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το τι θα σημαίνει αυτό για την περιοχή δεν έχει ακόμα διερευνηθεί, γιατί τα πάντα είναι σε θεωρητικό- ερευνητικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν ευκαιρίες και κίνδυνοι που θα αποτυπωθούν όταν τα πράγματα γίνουν συγκεκριμένα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται απ’ όλους σοβαρότητα και προσοχή.
Το βασικό ερώτημα είναι αν μια χώρα, όπως η Ελλάδα που θεωρεί τον τουρισμό ως τη βαριά της βιομηχανία, έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει με ένα οικολογικό ατύχημα προσδοκώντας οφέλη μερικών ετών. Όταν όλοι επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούμε εμείς να πανηγυρίζουμε στην προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων αδιαφορώντας για τις συνέπειες; Είναι άραγε αυτό ορθολογική πολιτική για το παρόν και το μέλλον; Είναι λογικό από τη μια πλευρά να προωθούνται πολιτικές απολιγνιτοποίησης και από την άλλη εξόρυξης σε παράλια τουριστικών περιοχών, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προφανώς και δεν είναι απλές, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι κακός σύμβουλος η λήψη αποφάσεων με βάση τη συγκυρία. Η Ελλάδα έχει ήλιο και αέρα που αν αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με την προώθηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως το υδρογόνο, μπορούν να την καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη αλλά και χώρα εξαγωγό. Το να τεθούν προτεραιότητες και να συμφωνηθεί μακροχρόνια στρατηγική στον τομέα της ενέργειας είναι ζήτημα εθνικό και απαιτεί την ευρύτερη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο. Και αυτό είναι τελικά το μεγάλο πρόβλημα, αντί να συζητούμε για τα μεγάλα ασχολούμαστε με τα μικρά και εφήμερα εντυπωσιακά.

panagopg@gmail.com