Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 21:50

Να σταματήσουν οι πτώσεις από τα σύννεφα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να σταματήσουν οι πτώσεις από τα σύννεφα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στις δομές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Κιβωτός του Κόσμου” είναι αποτροπιαστικές. Οι περισσότεροι για μια ακόμα φορά “πέφτουν από τα σύννεφα”, γιατί κανείς δεν έβλεπε τα σημάδια αλλά κυρίως το πλαίσιο λειτουργίας αυτής αλλά και παρόμοιων οργανώσεων. Οι καλές προθέσεις και οι αγαθές διακηρύξεις δεν αρκούν, χρειάζονται κανόνες και έλεγχος. Το τι γινόταν και πώς λειτουργούσε η δομή της “Κιβωτού” στην Καλαμάτα θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα και βέβαια μέσα από ελέγχους αλλά και τη δικαστική διερεύνηση. Ευχή όλων είναι να μην επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες και να μην έχουν υποστεί κακοποίηση παιδιά στο όνομα της φροντίδας και της αγάπης.
Η ιστορία όμως αυτή αναδεικνύει το προβληματικό πλαίσιο και την ελλειμματική λειτουργία του κράτους. Το να δημιουργεί κάποιος μια οργάνωση για έναν “καλό σκοπό” και να αρχίζει να μαζεύει χορηγίες και δωρεές χωρίς να υπάρχει εξονυχιστικός κρατικός έλεγχος είναι προβληματικό. Το κράτος θα πρέπει να ελέγχει όχι μόνο το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των δωρεών, αλλά και πώς επιτελείται ο σκοπός της οργάνωσης. Τηρούνται οι διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα ή ο καθένας εφαρμόζει τις μεθόδους και τις αντιλήψεις του; Το να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει στο όνομα του “αυτοδιοίκητου” του μαγαζιού του είναι προβληματικό.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το κράτος βολεύεται από τη λειτουργία οργανώσεων, οι οποίες καλύπτουν δικά του κενά και αδυναμίες. Η “ευελιξία” των οργανώσεων βγάζει από τη δύσκολη θέση το κράτος, το οποίο δεν χρειάζεται να λειτουργήσει δύσκολες κοινωνικές δομές. Η μεταβίβαση της ευθύνης είναι βολική γιατί όλοι φοβούνται -παρ’ ότι δεν το ομολογούν- ότι τα περιστατικά κακοποίησης ή αδιαφορίας θα ήταν πολλαπλάσια αν αναλάμβανε μια δημόσια υπηρεσία να περιθάλψει παιδιά ή να αντιμετωπίσει παρόμοια κοινωνικά προβλήματα. Το οικονομικό κόστος θα εκτινασσόταν σε απίστευτα ύψη, ενώ τα φαινόμενα διαφθοράς θα ήταν καθημερινό ανάγνωσμα.
Χρειάζεται να σταματήσουν οι δικαιολογίες και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές μέσα από τη γενναία χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί καλύτερα να τρέξει προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Το βασικότερο, να προχωρήσει η αποϊδρυματοποίηση μέσα από την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, ακόμα και της επαγγελματικής, και βέβαια της υιοθεσίας. Το σημαντικότερο, το κράτος να δημιουργήσει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου για να σταματήσουμε να πέφτουμε κάθε τόσο από τα σύννεφα της αυταπάτης.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER