Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 21:42

Κανένας δεν μπορεί πλέον να κρύβεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κανένας δεν μπορεί πλέον να κρύβεται

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο εορτασμός της Παναγίας Υπαπαντής θα γίνει και φέτος όπως και πέρυσι μέσα σε ένα εργοτάξιο. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να παραδώσει την πλατεία του μητροπολιτικού ναού της πόλης. Δεν θα καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να αντικαταστήσει τις πλάκες σε μία πλατεία στο πιο εμβληματικό σημείο της πόλης. Αν υπήρχε ορισμός της αποτυχίας στην εκτέλεση έργου δεν θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Η καθυστέρηση στην ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής δεν είναι όμως το μόνο προβληματικό έργο στο Δήμο Καλαμάτας. Η ανάπλαση στη Ναυαρίνου επίσης σέρνεται, αυτή της Αναγνωσταρά σταμάτησε και το έργο πάει για απένταξη. Άγνωστη παραμένει η τύχη της ανάπλασης στην 23ης Μαρτίου, ενώ αυτή της Πλαστήρα “τελείωσε” κουτσουρεμένη και μετά την αντίδραση του περιφερειάρχη θα πρέπει να ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται στη μελέτη -θα δούμε πότε…

Τα έργα αναπλάσεων δεν είναι όμως τα μόνα προβληματικά. Στον "αέρα" βρίσκεται το σημαντικό έργο του αγωγού ύδρευσης αλλά και η κατασκευή νέας δεξαμενής στον Αγιάννη Καρβούνη. Σταματημένο εδώ και χρόνια το Ανοιχτό Θέατρο, ενώ ακόμα και ένα κτηριάκι στο Ασπρόχωμα παραμένει από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές γιαπί. Υπάρχουν για όλα αυτά ευθύνες; Προφανώς. Θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά προφανέστατα.

Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας αλλά και κάθε φορέας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται σε ένα προβληματικό θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης δημοσίων έργων. Οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να λαμβάνουν όμως υπόψη τους το θεσμικό πλαίσιο -τους περιορισμούς και τα προβλήματα- και να κινούνται διαρκώς στα όρια του συστήματος, αν θέλουν να παραδώσουν έγκαιρα έργα. 

Έχει αποδειχθεί ότι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και η ένταξη σε προγράμματα είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι η εκτέλεση των έργων μέσα στο προβληματικό θεσμικό πλαίσιο. Στο όνομα της διαφάνειας έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων, που καθιστά όμηρο καθυστερήσεων και εκβιασμών τον κύριο του έργου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μέχρι όμως να βρεθεί η κυβέρνηση που θα το αλλάξει, η ύπαρξη ολοκληρωμένων μελετών σε συνδυασμό με την αυστηρή παρακολούθηση, χωρίς “εκπτώσεις” και “κατανόηση”, είναι τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάζουν μέσα στους χρόνους οι πλάκες σε μια πλατεία.

Τα προβλήματα στην εκτέλεση έργων δεν εντοπίζονται βέβαια μόνο στο Δήμο Καλαμάτας αλλά και σε άλλους φορείς. Το Τζάνε - Καλαμάκι, που εκτελείται από την Περιφέρεια, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση έργου που σέρνεται επί σειρά ετών, ενώ λόγω προβλημάτων καθυστερεί και η έναρξη εργασιών στο Μεσσήνη - Λάμπαινα. Οι προβληματικές μελέτες, η εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις και η έλλειψη αδειοδοτήσεων καθυστερούν σε αυτή την περίπτωση τα έργα και αυξάνουν το κόστος.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι το μεγάλο έργο της περιοχής με την εμβληματική καθυστέρηση. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε φάση μελέτης από το 1996 και ακόμα δεν έχουμε οριστικό ανάδοχο. Για την καθυστέρηση ευθύνεται πλέον η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, που εδώ και 4 χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία επιλέχθηκε ως σύντομη και αποτελεσματική. Η μία προθεσμία μετά την άλλη παρέρχονται χωρίς κανένας να απολογείται.  

Αν οι αναπλάσεις μπορούν να περιμένουν -δεν θα πάθουμε και τίποτα αν εορτάσουμε και φέτος την Υπαπαντή σε εργοτάξιο-, σε έργα, όπως ο αγωγός ύδρευσης και ο δρόμος Καλαμάτα - Μεθώνη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι καθυστερήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν κόστος στην τσέπη, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Σε σχέση με τον αγωγό ύδρευσης, μετά και από τη συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ξεκαθάρισμα. Μπορεί ο συγκεκριμένος εργολάβος να εκτελέσει το έργο ή όχι; Η αναμονή και τα μισόλογα μπορεί να εξυπηρετούν μικροπολιτικές τακτικές, αλλά είναι σε βάρος του έργου και του συμφέροντος των πολιτών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένοι σε σχέση με το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη. Όλες οι διαβεβαιώσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί, διαψεύστηκαν. Η ανακήρυξη οριστικού αναδόχου καθυστερεί, ενώ οι υποσχέσεις για μπουλντόζες πριν τις εκλογές όλα δείχνουν ότι θα “κολλήσουν” στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι καιρός να πάψουν τα παραμύθια και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι καθυστερήσεις στα έργα οφείλονται σε θεσμικές ανεπάρκειες αλλά και σε πολιτικές επιλογές. Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη κάθε έργου, μικρού ή μεγάλου. Σε αυτά πιστώνεται η επιτυχία  και χρεώνεται η αποτυχία. Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύβεται.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER