Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 20:24

Τήρηση κανόνων χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τήρηση κανόνων χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας στην “Κιβωτό του Κόσμου” είναι συγκλονιστικές. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολές, αλλά και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Συνηθίζεται από το ένα άκρο να πηγαίνουμε στο άλλο, από τα «ωσαννά»... στο «σταύρωσον». Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, ούτε θα είναι βέβαια η τελευταία. Το μέτρο και η θεσμική λειτουργία είναι αυτά που αναζητούνται κάθε φορά που “σκάει” μια υπόθεση που “συγκλονίζει” την κοινή γνώμη. Το πρόβλημα είναι οι ελλειμματικές λειτουργίες της ελληνικής πολιτείας.

Η τήρηση των θεσμικών διαδικασιών, όσο και αν ξορκίζεται ως κουραστική τυπικότητα προτεσταντικού τύπου, σε πολλές περιπτώσεις διασφαλίζει το τελικό αποτέλεσμα. Οι διαδικασίες και η τήρηση των κανόνων είναι το ζητούμενο, η απουσία τους αναδεικνύεται κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα. Η δομή της “Κιβωτού” στην Καλαμάτα λειτουργούσε χωρίς άδεια. Οι ελλείψεις μπορεί να αφορούσαν την πυρόσβεση ή την ύπαρξη των προβλεπόμενων χώρων υγιεινής, αλλά φαντάζεται ο καθένας μας τι θα γινόταν αν ο δήμος ή η Περιφέρεια την περίοδο του... ωσαννά έβαζαν λουκέτο στη δομή γιατί δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης. Αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη νομιμότητα, θα ήταν στα κάγκελα κατά των… ανάλγητων που πετάνε μικρά παιδιά στο δρόμο και εξαντλούν την αυστηρότητα του νόμου σε μια κοινωνική δομή. Ο ένας κάνει έτσι τα στραβά μάτια για την πυρόσβεση, ο άλλος για τη φοίτηση στο σχολείο, ο τρίτος για την τήρηση των εργασιακών κανόνων, ο τέταρτος για το πρόγραμμα στη δομή και ο πέμπτος για τη διαφάνεια στα οικονομικά και στο τέλος όλοι “πέφτουν από τα σύννεφα” για το πώς την πάτησαν!

Η υποκρισία, η επιλεκτική ευαισθησία και ο λαϊκισμός περισσεύουν σε μέρος του πολιτικού προσωπικού και αυτό δεν εντυπωσιάζει πλέον κανέναν. Όλοι σπεύδουν για μια φωτογραφία με όποιον φορά φωτοστέφανο και κανένας δεν τον γνωρίζει όταν αυτό αφαιρείται. Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης κατόπιν εορτής και όταν αποκαλύπτεται η δράση διαφόρων, είναι ελεεινή τακτική. Κανένας δεν γνωρίζει τις αρρώστιες που κρύβει ο διπλανός του και δεν μπορεί να εμπλέκεται γιατί ο ένας αποδεικνύεται βιαστής και ο άλλος κλέφτης πριν κατηγορηθεί. Είναι δε αδύνατο σε όποιον ασχολείται με τα κοινά να μην συναντηθεί με όλα τα... κουμάσια που κυκλοφορούν στην κοινωνία. Κάπου πρέπει να τεθεί ένα φρένο στην υποκρισία και την εκτόξευση λάσπης.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 20:19

NEWSLETTER