Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 20:27

Αυτονόητη υποχρέωση η μετεγκατάσταση των Ρομά

Γράφτηκε από τον

Αυτονόητη υποχρέωση η μετεγκατάσταση των Ρομά

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μετεγκατάσταση των Ρομά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους. Η στέγαση της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων με όρους υγιεινής είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Την ίδια στιγμή, η τήρηση της νομιμότητας και η απελευθέρωση ιδιοκτησιών που έχουν καταπατηθεί είναι στοιχειώδης ευθύνη του κράτους δικαίου. Οι Ρομά θα πρέπει λοιπόν να μετακινηθούν από την Αγία Τριάδα για λόγους ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και δικαιοσύνης.

Η αυτονόητη αυτή υποχρέωση του κράτους έχει καθυστερήσει με διάφορα προσχήματα. Οι μηνύσεις και η ασφυκτική πίεση των ιδιοκτητών οικοπέδων αλλά και των περιοίκων φαίνεται πως έχουν φέρει αποτέλεσμα, προκειμένου να προχωρήσει το αυτονόητο. Η παραχώρηση του χώρου της Μπιρμπίτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Καλαμάτας ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για το πού μπορούν να πάνε οι άνθρωποι που θα μετεγκατασταθούν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Το ζήτημα όμως είναι αν τελικά θα πειστούν οι Ρομά να πάνε και αν θα μείνουν ή αν θα επαναληφθεί το φιάσκο όπως και την προηγούμενη φορά, με την Μπιρμπίτα να λεηλατείται και τελικά να εγκαταλείπεται.

Το πρόβλημα της Μπιρμπίτας είναι καταρχήν η απόσταση από το αστικό κέντρο. Οι Ρομά της Αγίας Τριάδας λειτουργούν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας και η Μπιρμπίτα απέχει αρκετά. Θα μείνουν εκεί ή θα μετακινηθούν ξανά σταδιακά όπου βρουν χώρους γύρω από την πόλη; Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να μετακινηθεί το πρόβλημα από μια γειτονιά στην άλλη ή στην ίδια μερικά μέτρα μακρύτερα. Ο καλός σχεδιασμός τόσο της μετακίνησης όσο και της ενίσχυσης παραμονής σε οργανωμένο χώρο είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να μην έχουμε άλλη μια αποτυχία στο ζήτημα της στέγασής τους.

Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση ομάδων Ρομά με κοινά χαρακτηριστικά σε οργανωμένους χώρους δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το να διαλύσεις ένα γκέτο και να δημιουργήσεις έναν οργανωμένο χώρο που πληροί βασικά στοιχεία αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι σημαντικό βήμα. Προφανώς και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο γκέτο. Αν όμως μεριμνήσεις να πηγαίνουν τα παιδιά του νέου οικισμού στο σχολείο και ενισχύσεις την οργανωμένη αποχώρηση από αυτόν μέσα από προγράμματα μόνιμης εγκατάστασης και απασχόλησης, μπορείς να δώσεις μακροπρόθεσμα ουσιαστική λύση. Είναι θετικό που κάτι κινείται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η στασιμότητα και το… άστο για αργότερα, απλώς οξύνουν την κατάσταση και κακοφορμίζουν μια κοινωνική πληγή.

 

panagopg@gmail.com 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 21:07