Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 19:38

Δεν αρκούν οι δικαιολογίες για την καθαριότητα 

Γράφτηκε από τον

Δεν αρκούν οι δικαιολογίες για την καθαριότητα 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάσταση με την καθαριότητα στο Δήμο Καλαμάτας τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί δραματικά. Κάδοι γεμάτοι, αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι, συνολικά μια εικόνα άσχημη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου σε συνέντευξη που παραχώρησαν δικαιολόγησαν την κατάσταση μεταβιβάζοντας την ευθύνη στους ανεύθυνους δημότες και βέβαια στην έλλειψη προσωπικού. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν ανεύθυνοι δημότες, αλλά αυτοί άραγε δεν υπήρχαν λίγους μήνες πριν και προέκυψαν το τελευταίο διάστημα; Προφανώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως και οι ελλείψεις προσωπικού, μιας και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες λειτουργούν με συμβασιούχους, οι οποίοι κάθε τόσο ανανεώνονται.

Πέρα λοιπόν από τα διαχρονικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και των αδιάφορων δημοτών, υπάρχει και κάτι άλλο που έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες και το οποίο αποκρύπτεται επιμελώς. Με το κλείσιμο της Μαραθόλακκας τα σκουπίδια μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα από την Καλαμάτα στην Καλλιρρόη. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μεταφοράς οδηγεί σε χάσιμο εργατοωρών, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζήτημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Δήμος Καλαμάτας όπως και οι υπόλοιποι δήμοι της Πελοποννήσου, ενώ γνώριζαν ότι προχωρά η διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης, δεν φρόντισαν να κατασκευάσουν έγκαιρα Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και χρήμα και βέβαια να συσσωρεύονται σκουπίδια. Αν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς θα υπάρξει επιβάρυνση του μηχανολογικού εξοπλισμού και θα φτάσουμε έτσι σύντομα στην απαξίωσή του και την επιδείνωση ακόμα περισσότερο της αποκομιδής.

Το χειρότερο είναι ότι η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσης. Μικροί δήμοι ενδεχομένως να μην έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά ο μεγαλύτερος δήμος της Πελοποννήσου δεν μπορεί να περιμένει, χρειάζεται να δράσει άμεσα. Είναι φανερό ότι όπως λειτουργεί τώρα το σύστημα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί βεβαίως να κρύβεται κάτω από τη «συλλογική ευθύνη» και την καταγγελία κακών πρακτικών από μέρους των δημοτών. Σε τελική ανάλυση και οι κακές πρακτικές θα πρέπει να περιορίζονται μέσα από τον έλεγχο και την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων. Είναι φανερό ότι ούτε αυτό γίνεται, μιας και τα πρόστιμα ακόμα και αν υπάρξουν θα «εξαφανίζονται» μέσω του ισχυρού παλαιοκομματικού συστήματος. Καλές λοιπόν οι δικαιολογίες, αλλά η ευθύνη για την καθαριότητα είναι της δημοτικής αρχής και κανενός άλλου.

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 19:55