Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 19:53

Η υποκρισία του «πόθεν έσχες»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η υποκρισία του «πόθεν έσχες»

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μελετώντας κάποιος τα «πόθεν έσχες» βουλευτών και αυτοδιοικητικών, που δημοσιεύθηκαν χθες στην «Ε», αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απολύτως υποκριτική. Καταγράφεται η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων και τίποτα περισσότερο. Η καταγραφή έχει βέβαια νόημα για να ελέγξει κάποιος μελλοντική αύξηση της περιουσίας, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να καταγράφονται και τα χρέη, ενώ εντύπωση προκαλεί πώς έκαναν κάποιοι εκλογές με τόσο μικρές καταθέσεις στις τράπεζες!

Το «πόθεν έσχες» όταν θεσπίστηκε είχε τη λογική να καταγράφονται τα εισοδήματα του πολιτικού προσωπικού και να φαίνεται η πορεία της περιουσιακής τους κατάστασης. Την εποχή που έγινε ο συγκεκριμένος νόμος δεν υπήρχαν οι σημερινοί μηχανισμοί απόκρυψης χρημάτων μέσω εταιρειών και συμμετοχών σε φορολογικούς παραδείσους. Σήμερα μόνο «μικρά ψάρια» ή απολύτως επηρμένοι εμφανίζουν χρήματα σε προσωπικούς λογαριασμούς, όλοι οι άλλοι βρίσκουν τρόπους να εμφανίζονται φτωχοί στο «πόθεν έσχες» και πλούσιοι στην καθημερινότητα. Η αλήθεια είναι ότι αφού καταφέρνει να κρύψει λεφτά ένας ελεύθερος επαγγελματίας και να δηλώνει λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη, θα ήταν παράδοξο να μην  καταφέρνει το ίδιο ένας πολιτικός. 

Η υποκρισία λοιπόν περισσεύει και το «πόθεν έσχες» χρησιμοποιείται περισσότερο για κουτσομπολιό αλλά και άδικο τσουβάλιασμα όλων των πολιτικών προσώπων. Υπάρχουν πολιτικοί που εμφανίζουν 10 ακίνητα, που όμως είναι χωράφια και συνιδιοκτησίες σε οικογενειακές κληρονομιές, οι οποίοι καταγράφονται στην κοινή γνώμη ως πλούσιοι, ενώ δεν είναι, και άλλοι που εμφανίζουν μηδενική σχεδόν περιουσία και φαίνονται φτωχοί γιατί γνωρίζουν να κρύβονται.

Το «πόθεν έσχες» και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων και δημόσιων λειτουργών χρειάζεται επαναπροσδιορισμό, προκειμένου να υπηρετηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικός έλεγχος θα μπορέσει να γίνει μόνο αν σταματήσει η διακίνηση «μαύρου χρήματος» συνολικά στην οικονομία. Σε ένα σύστημα που ο κανόνας είναι η απόκρυψη εισοδημάτων, είναι αστείο να προσδοκά κάποιος να πιάσει λαβράκια στις δηλώσεις των πολιτικών προσώπων. Όπως κρύβουν όλοι οι άλλοι τα έσοδά τους, έτσι θα κάνουν και τα πολιτικά πρόσωπα. Άλλωστε οι πολιτικοί καθρεφτίζουν αυτούς που εκπροσωπούν και θα ήταν παράδοξο να συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 20:15

NEWSLETTER