Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 22:30

Πολιτικό μασάζ για να πέσουν οι τόνοι

Γράφτηκε από τον

Πολιτικό μασάζ για να πέσουν οι τόνοι

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου δεν είναι κάτι, για το οποίο μπορεί κάποιος να υπερηφανεύεται, και πολύ περισσότερο να πανηγυρίζει. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία που έτρεξε κυρίως από την περιφερειακή αρχή Τατούλη. Μετά από ολιγωρία χρόνων και προβληματικούς χειρισμούς κάθε μορφής έφτασε να αποτελεί λύση ανάγκης, η οποία υλοποιήθηκε από την περιφερειακή αρχή Νίκα. Είναι η καλύτερη από τις χειρότερες διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών. Είναι κάτι πολύ λίγο, που έγινε πολύ αργά και στοιχίζει υπέρμετρα ακριβά.
Να σημειώσουμε ότι είναι ακόμα αβέβαιη η χρηματοδότηση του έργου από πόρους της Ε.Ε., με κίνδυνο να καλυφθεί η δαπάνη από τον τακτικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι πρόκειται για μια λύση που θα την πληρώνουν πολύ ακριβά για πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Πελοποννήσου. Οι δήμαρχοι ήδη «σκούζουν» παριστάνοντας τους εξαπατημένους, γιατί έφτασε η ώρα που πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη των πολιτών για να πληρώσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί πολιτικό παράδοξο που ο πρωθυπουργός επέλεξε να εγκαινιάσει το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα μετά τις εκλογές.
Η μονάδα λειτουργεί εδώ και μήνες και αν κάποιος ήθελε να κάνει εγκαίνια θα τα έκανε πριν τις εκλογές. Το πολιτικό παράδοξο των συγκεκριμένων εγκαινίων έχει να κάνει με το «άδειασμα» της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Νίκα. Σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο ο πρωθυπουργός έρχεται να εγκαινιάσει τη μονάδα και να πλέξει το εγκώμιο του περιφερειάρχη πιστώνοντάς του το έργο και εφαρμόζοντας αυτό που λέει ο λαός «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι». Είναι προφανές ότι η εκδήλωση των εγκαινίων χρησιμοποιήθηκε από τη μια πλευρά για να δείξει η κυβέρνηση έργο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπόθεσης και από την άλλη για να κλείσει το ρήγμα των σχέσεων με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Είναι προφανές ότι το Μαξίμου δεν θέλει τον Νίκα «στο βουνό» να πυροβολεί επιλογές που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Πελοπόννησο. Ο μηχανισμός που διαθέτει, εύκολα αποκρούει την κριτική της αντιπολίτευσης και ενοχοποιεί την αντίθετη άποψη, δυσκολεύεται όμως να αντιμετωπίσει τα βέλη που προέρχονται από έναν άνθρωπο που έχει καταγεγραμμένο κύρος στην Κεντροδεξιά, και κυρίως υψηλή ηθική υπόσταση. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε σχέση με το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας είναι φανερό ότι έχουν θορυβήσει, γιατί επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη κριτική σε σχέση με μια σειρά επιλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το κλίμα είναι ήδη βαρύ πολιτικά και η νέα περιφερειακή αρχή Πτωχού καλείται να αποδείξει ότι δεν εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, σε σχέση με όσα έχουν καταγγελθεί προεκλογικά εμμέσως και αμέσως και από τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Όσοι έχουν δυο δράμια μυαλό στο κεφάλι τους αντιλαμβάνονται ότι αν ξεκινήσει να υλοποιείται το αντιπλημμυρικό με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες θα υπάρξει κολοσσιαίο πολιτικό κόστος. Δεν θα μπορέσουν να σταθούν όχι μόνο δήμαρχος και περιφερειάρχης αλλά συνολικά οι κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτους και καλύτερους Σαμαρά και Μητσοτάκη.
Όσοι νομίζουν ότι η διάλυση του κέντρου της Καλαμάτας θα περάσει χωρίς συνέπειες, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι παίζεται, ποιος λέει τι και για ποιο λόγο. Μικρή κοινωνία είμαστε και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τους πάντες και τα πάντα. Όταν υπάρχουν τεχνικές λύσεις με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, δεν μπορεί να επιλέγεται η «εύκολη» και συμφέρουσα για κάποιους, που θα έχει όμως τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική προοπτική της πόλης.
Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί «λευκή επιταγή». Η αλαζονεία και η αδιαφορία για την τήρηση των βασικών πολιτικών κανόνων φουντώνει τις αντιδράσεις και δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών ήταν ενδεικτικός τού τι μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μερικών εβδομάδων. Οι κυβερνητικές αρρυθμίες και αδυναμίες δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν με βουτιές στο παρελθόν. Η ακρίβεια στην αγορά και η πρόθεση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις. Οι ευρωεκλογές είναι σε μερικούς μήνες και οι κάλπες είναι αυτές που στις δημοκρατίες γκρεμίζουν βεβαιότητες και… παντοκρατορίες.

panagopg@gmail.com