Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 22:30

Η απλή συνένωση των ΔΕΥΑ δεν είναι αρκετή

Γράφτηκε από τον

Η απλή συνένωση των ΔΕΥΑ δεν είναι αρκετή

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές του χρόνου. Η συγχώνευση σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες γίνεται για λόγους οικονομικού κόστους και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μία επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης σε επίπεδο Περιφέρειας, στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων.
Η συνένωση από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα. Έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις ότι οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά σε επίπεδο δήμου. Οι περισσότερες έχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ η διαχείριση των υδάτων μεταξύ Συνδέσμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει. Τα οικονομικά προβλήματα και οι μεγάλες οφειλές στη ΔΕΗ είναι το βασικό όπλο, με το οποίο εκβιάζει η κυβέρνηση τη συμφωνία των δήμων στο σχέδιο ενοποίησης. Η έλλειψη συντονισμού φάνηκε στην περιοχή μας με την κατάρρευση της δεξαμενής ύδρευσης του Συνδέσμου στο Πήδημα.
Το θέμα που χρειάζεται διευκρίνιση είναι ο τρόπος λειτουργίας της νέας ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφέρειας. Από ποιους θα λαμβάνονται οι αποφάσεις; Πώς θα οργανωθούν και πώς θα αντιμετωπίζουν την κάθε βλάβη στο κάθε χωριό; Ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί και πώς θα αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το ειδικό πολιτιστικό τέλος που υπάρχει στην Καλαμάτα; Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας τα ζητήματα που ανοίγονται είναι τεράστια και με επίπτωση στην τσέπη του καταναλωτή.
Το θέμα προφανώς τώρα ανοίγει και χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει. Η λύση δεν είναι η άρνηση με την επίκληση στον μπαμπούλα της ιδιωτικοποίησης. Οι ΔΕΥΑ έχουν προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν στο μέγεθος ενός δήμου. Το πώς θα οργανωθούν όμως οι νέες επιχειρήσεις και το πώς θα λειτουργήσουν είναι το κρίσιμο. Υπάρχει η εμπειρία και μπορεί να βρεθεί το μοντέλο που θα οδηγήσει σε ποιοτικό νερό και με χαμηλό για τους πολίτες κόστος. Η συνένωση από μόνη της δεν λύνει κανένα πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι το σημαντικό και αυτό είναι ακόμα αδιευκρίνιστο.

panagopg@gmail.com