Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 19:51

Κινέζικες πλάκες σε έργα της πλάκας

Γράφτηκε από τον

Κινέζικες πλάκες σε έργα της πλάκας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι αναπλάσεις στις πλατείες Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα ολοκληρώνονται προκαλώντας δυσφορία ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Στην Υπαπαντή αναστάτωσαν την περιοχή 3 χρόνια, για να φτιάξουν μια ίδια πλατεία που απλώς δεν έχει ακόμα επάνω αυτοκίνητα, κάτι που μάλλον θα αλλάξει μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες. Στην 23ης Μαρτίου όλα δείχνουν ότι δεν θα προκύψει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που υπήρχε, αντίθετα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως θα επιβαρυνθεί. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι αναπλάσεις είναι πεταμένα λεφτά. Η κατάσταση και στις δύο πλατείες θα μπορούσε να βελτιωθεί με περιορισμένης κλίμακας επεμβάσεις.

Το πρόβλημα με τις αναπλάσεις είναι δομικό. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται, αλλά προκύπτουν από τα προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία σχεδιάζονται κεντρικά. Οι δήμαρχοι για να αξιοποιήσουν τα προγράμματα βάζουν αναπλάσεις κεντρικών σημείων, για να φανεί έργο, και έχουμε έτσι ως αποτέλεσμα αυτό το «ράβε-ξήλωνε» στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος. Πρόκειται κατά βάση για έργα βιτρίνας, τα οποία ελάχιστα προσφέρουν στη λειτουργικότητα της κάθε πόλης, ενώ και η αισθητική τους τις περισσότερες φορές είναι το ζητούμενο. Ο προγραμματισμός των δράσεων χρηματοδότησης είναι λοιπόν το κρίσιμο στοιχείο.

Τα έργα ανάπλασης με διάφορα περιτυλίγματα δικαιολόγησης -μέχρι και περιβαλλοντική διάσταση δίνεται- έχουν στόχο τον εντυπωσιασμό των ψηφοφόρων. Δεν γίνονται δηλαδή για να αντιμετωπιστούν πραγματικές ανάγκες των πολιτών ούτε για να αναδειχθούν περιοχές, αλλά για να φέρουν ψήφους. Οι δημοτικές αρχές ακολουθώντας την κεντρική πολιτική κατεύθυνση ζητούν χρηματοδότηση για να αλλάξουν πλάκες και όχι για να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στην κυκλοφορία, τη στάθμευση και την κίνηση στις πόλεις. Συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση αλλάζοντας απλώς πλάκες. Δεν τολμούν αλλαγές, αλλά θέλουν να εντυπωσιάσουν τους ψηφοφόρους με καινούργιο λούστρο!   

Ο εφήμερος εντυπωσιασμός με βάση τον εκλογικό κύκλο σπαταλά πόρους και ευκαιρίες για τη χώρα. Αντί να γίνουν σε κάθε περιοχή έργα ουσίας που θα στηρίξουν επενδύσεις και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στρώνονται κινέζικες πλάκες σε έργα της πλάκας. Πολλοί πίστεψαν ότι η χρεοκοπία της χώρας θα άλλαζε τις προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος και θα έκανε τους πολίτες περισσότερο απαιτητικούς. Δυστυχώς οι προσδοκίες κάθε μέρα διαψεύδονται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 19:49