Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 20:22

Διαφορετικά αντανακλαστικά πρόληψης και αντίδρασης 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πυρκαγιά ξέσπασε στον Ταΰγετο το βράδυ της Τρίτης. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλα αυτά Μάρτη μήνα με βροχές όλες τις προηγούμενες ημέρες και ψιλόβροχο την ώρα της πυρκαγιάς. Το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είχε καεί ξανά το 2007. Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει ότι τα πράγματα φέτος το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Ταΰγετο αλλά και για όλη τη Μεσσηνία.

Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ανθρωπογενές περιβάλλον της υπαίθρου, έχουν δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα. Οι πυρκαγιές το Μάρτιο μπορεί μετά από μερικές ώρες να τιθασεύονται, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές οι φωτιές θα σταματούν στη θάλασσα! Οι νέες συνθήκες απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές. Απαιτούνται προσαρμογές τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στο πολιτικό.

Είναι φανερό ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η διάσωση ανθρώπων και ζώων, σε ένα δεύτερο επίπεδο η προστασία περιουσιών και τέλος το φυσικό περιβάλλον. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το σχεδιασμό και να προσαρμόσουν αντίστοιχα τη συμπεριφορά τους. Οι πυρκαγιές θα είναι όλο και πιο ακραίες και τα περιθώρια αντίδρασης του μηχανισμού κατάσβεσης περιορισμένα. Η κατανόηση των νέων συνθηκών είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης. Η πολιτική σπέκουλα και οι υπερβολικές απαιτήσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση την ώρα της μάχης και προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί ότι η άμεση και αποτελεσματική πρώτη αντίδραση είναι πλέον το κρισιμότερο στοιχείο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η έμφαση στην επιτήρηση και την άμεση αντίδραση είναι αυτό το οποίο απαιτείται. Όσα αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα και να διαθέτεις, αν μια φωτιά στον Ταΰγετο δεν αντιμετωπιστεί τα πρώτα λεπτά, στη συνέχεια δεν πρόκειται να σβήσει. Η  κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και των εθελοντών στην κατεύθυνση της επιτήρησης και της άμεσης αντίδρασης είναι λοιπόν το ζητούμενο. Αυτό σημαίνει ενίσχυση και επέκταση πυροφυλακίων για 24ωρη παρακολούθηση, αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι που θα επιτρέπουν την έγκαιρη επέμβαση. Οι νέες συνθήκες απαιτούν διαφορετικά αντανακλαστικά πρόληψης και αντίδρασης.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 21:17