Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 22:45

Η κακή οργάνωση προκαλεί ανασφάλεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Ελληνική Αστυνομία είναι από τις πλέον στελεχωμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σε κάθε 100.000 κατοίκους αναλογούν 518 αστυνομικοί, ενώ απορροφά και το μεγαλύτερο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέρος του κρατικού προϋπολογισμού ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια αγοράστηκε σημαντικός εξοπλισμός σε οχήματα και άλλα μέσα για τις ανάγκες της Αστυνομίας. Στη Μεσσηνία ειδικότερα υπάρχουν ελάχιστα οργανικά κενά και θεωρείται μία από τις πλέον στελεχωμένες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Με δυο λόγια, η Αστυνομία έχει ανθρώπους και μέσα για να επιτελέσει το ρόλο της.

Το ζήτημα είναι αν το προσωπικό και ο εξοπλισμός χρησιμοποιούνται ορθολογικά. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα φαίνεται πως αυτό δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν μπορεί να σφάζονται γυναίκες στην είσοδο αστυνομικών τμημάτων και δεν γίνεται μερικές ομάδες Ρομά να προκαλούν ασφυξία σε ολόκληρες περιοχές. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι φταίει, αλλά κρίνοντας από αυτό που συμβαίνει χρειάζονται σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα αστυνόμευσης της χώρας. Όταν έχεις προσωπικό και μέσα, προσδοκάς θετικά αποτελέσματα, τα οποία στον παρόντα χρόνο είναι απογοητευτικά.

Η κοινωνία για να λειτουργήσει χρειάζεται ασφάλεια. Τα επιτυχημένα κράτη στήνονται πάνω στην τήρηση κανόνων, οι οποίοι τίθενται και εφαρμόζονται. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στον τομέα της ασφάλειας παρότι αποτελούσε βασική προεκλογική της εξαγγελία. Οι λόγοι της αποτυχίας χρειάζεται να αναζητηθούν στις επιλογές που έγιναν στην ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και στο μικροπολιτικό παιχνίδι των μεταθέσεων και των τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης. Όταν ο παλαιοκομματισμός της εξυπηρέτησης κυριαρχεί, είναι λογικό να υπάρχουν μειωμένες αποδόσεις και έλλειψη επαγγελματισμού.

Από τον σταθμάρχη στο δυστύχημα στα Τέμπη μέχρι τη δολοφονία της γυναίκας στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος στους Αγίους Αναργύρους, αυτό που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη επαγγελματισμού. Δεν φταίνε προφανώς μόνο οι πρωταγωνιστές των τραγικών περιστατικών, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για δομικά προβλήματα οργάνωσης. Όσο δεν δημιουργούνται δομές που θα λειτουργούν με κανόνες, στόχους και έλεγχο, αλλά με βάση τις γνωριμίες και τις παρέες, θα έχουμε τραγικά περιστατικά. Το έλλειμμα ασφάλειας απελπίζει τους πολίτες, δημιουργεί θυμό και οδηγεί σε τυφλές πολιτικές επιλογές που καταλήγουν σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον. Διολισθαίνουμε καθημερινά όλο και χαμηλότερα και αναζητείται επειγόντως αντίδραση αναστροφής.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 22:44