Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 22:10

Οι προχειροδουλειές δεν έχουν θέση στην υγεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει κενό στην ιατρική κάλυψη της νοτιοανατολικής Πυλίας. Κατά καιρούς έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις. Μέχρι και την κατασκευή δύο κέντρων υγείας, ένα στη Λογγά και ένα στην Κορώνη, είχε εξαγγείλει ο κουβαρντάς υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος! Τίποτα όμως από αυτά δεν υλοποιήθηκε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απαντά πως ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες. Οι αντιδράσεις έφεραν νέα κινητικότητα και παρέμβαση του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, όπου προκρίνεται η «φοβερή» λύση της κάλυψης των αναγκών μέσω Στρατού!
Τι να πρωτοθαυμάσει άραγε κανείς; Τον σχεδιασμό ή τη λύση; Το πώς παίρνονται οι αποφάσεις ή πώς χρησιμοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας; Αλήθεια, γιατί οδηγοί μόνο από το Δήμο Πύλου - Νέστορος και όχι από το Δήμο Μεσσήνης; Το ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων θα σταθμεύει στη Λογγά ή στην Κορώνη; Προκύπτουν δηλαδή και νέα ζητήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τοπικιστικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα. Δεν θα είναι υπερβολή να αναμένεται κύκλος αντιπαράθεσης πίσω από κλειστές πόρτες αλλά και δημόσια.
Το ζήτημα της κάλυψης της υγείας στην ανατολική Πυλία προφανώς και δεν πρόκειται να καλυφθεί με μια λύση, όπου άλλος θα έχει το ασθενοφόρο, άλλος τον οδηγό και από αλλού θα έρχεται ο διασώστης. Χρειάζεται λύση από το αρμόδιο υπουργείο μέσα από τις υπάρχουσες δομές τους. Η δημιουργία κέντρων υγείας είναι προφανώς ανέφικτη υπόσχεση και ενδεχομένως να μην χρειάζονται. Αυτό που σίγουρα απαιτείται και καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής είναι ένας σταθμός του ΕΚΑΒ στη Λογγά, έτσι ώστε να καλύπτει ταχύτερα όλη την περιοχή. Τώρα αν στον συγκεκριμένο σταθμό θα υπάρχει παράλληλα και ένα ιατρείο στελεχωμένο σε 24ωρη βάση, θα έδινε μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα της περιοχής.
Η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει τον ευκαιριακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πάει ο ένας βουλευτής λέει το ένα, πάει ο δήμαρχος λέει το άλλο, άλλα ο αναπληρωτής, άλλα ο υπουργός… άλλα ο ναύτης, άλλα ο καντηλανάφτης, ένα μπάχαλο, που δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την υγεία. Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Άντε και βρήκαμε το ασθενοφόρο με τους φαντάρους, το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουν πού να πάνε τον ασθενή, γιατί το νοσοκομείο δεν θα έχει Αιμοδυναμικό, παθολόγο και χειρουργό, αλλά μόνο… νεκροθάφτη!

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 22:03