Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 18:54

Απόφαση άμεσα για προστασία ελιάς Καλαμάτας 

Γράφτηκε από τον

Απόφαση άμεσα για προστασία ελιάς Καλαμάτας 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση για οποιοδήποτε θέμα κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα. Η επέκταση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όλη τη χώρα έγινε στο όνομα της ενίσχυσης της εμπορίας του προϊόντος και της διάχυσης της ωφέλειας στους παραγωγούς όλης της χώρας. Το επιχείρημα εντός και εκτός νομού ήταν «τι να το κάνουμε το όνομα, αφού δεν έχουμε προϊόν να πουλήσουμε». Υπήρχαν δε και αυτοί που υποστήριζαν ότι κάποιες επιχειρήσεις εκτός Μεσσηνίας επένδυσαν στο «Κalamata olives» και δεν είναι σωστό να καταστρέψουμε την επένδυσή τους!

Πέρασε λοιπόν η συγκεκριμένη απόφαση, νομιμοποιήθηκε και από το ΣτΕ και φτάσαμε στο διά ταύτα. Αυξήθηκε η τιμή που πωλούν οι παραγωγοί εντός και εκτός Μεσσηνίας; Όχι. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις και η κατάκτηση αγορών; Όχι. Μα γιατί; Οι πανηγυρίζοντας για την απόφαση προφανώς «είδαν το τυρί, αλλά δεν είδαν τη φάκα»! Και η φάκα είναι ότι χωρίς περιορισμούς σε γεωγραφικές περιοχές, ελιές Καλαμών ως «Κalamata olives» πωλούν οι πάντες στη Μεσόγειο, από την Τουρκία μέχρι την Τυνησία.

Υπήρχαν έγκαιρα προειδοποιήσεις ότι εκεί θα οδηγηθεί η κατάσταση, αλλά κάποιοι έκλειναν τα αυτιά τους ακούγοντας μόνο τις σειρήνες του λόμπινγκ και κοντόφθαλμων τοπικών συμφερόντων. Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι ότι χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις, προκειμένου να προστατεύσουν το προϊόν, τους παραγωγούς, αλλά και τις σοβαρές εξαγωγικές εταιρείες. Σε συνάντηση των Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, που έγινε το Σάββατο στο Γύθειο, αποφασίστηκε η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από τους 4 νομούς και από οργανώσεις με άμεση σχέση με το προϊόν, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς το υπουργείο για τη διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.

Η πρωτοβουλία μπορεί να είναι καθυστερημένη, αλλά αναδεικνύει το πρόβλημα -αν και όταν ακούς για επιτροπές και διαβουλεύσεις πρέπει να κρατάς πάντα μικρό καλάθι. Έχει χαθεί χρόνος και οι παραγωγοί -σε συνδυασμό και με την τιμή του ελαιολάδου- αλλάζουν την καλλιέργεια. Φοβόμαστε ότι μέχρι να αποφασίσουν οι επιτροπές και ο υπουργός, θα έχει χαθεί το ιδιαίτερο αυτό προϊόν από την περιοχή μας. Απαιτείται ταχύτητα στη λήψη απόφασης, προκειμένου να θεσπιστούν περιορισμοί που θα προστατεύουν το προϊόν και το εισόδημα των παραγωγών.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 19:19