Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 21:53

Ολοκληρωμένες πολιτικές αποτροπής καταστροφών

Γράφτηκε από τον

Ολοκληρωμένες πολιτικές αποτροπής καταστροφών

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την αυτονόητη υποχρέωση των πολιτών για καθαρισμό οικοπέδων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια που βρίσκονται μέσα στο δάσος, έχει οδηγήσει σε τραγέλαφο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άργησε να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκαιρη δήλωση των οικοπέδων. Η καθυστέρηση έφερε αναβολή και η μία αναβολή έφερε την άλλη και η γενικότερη γκρίνια εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποδυνάμωσε τα όποια μέτρα. Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν γιατί το αυτονόητο δεν είναι αυτονόητο και χρειάζεται το κράτος να επιβάλει ποινές, για να πράξει ο καθένας αυτό που απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του και αυτή του γείτονά του.

Το κράτος βεβαίως υπάρχει για να ασκεί τη «νόμιμη βία», επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η εφαρμογή του αυτονόητου από την πλευρά όλων των πολιτών που συγκροτούν μια κοινωνία. Χρειάζεται όμως να δίνει ταυτόχρονα το παράδειγμα φροντίζοντας από την πλευρά του να καθαρίζει τα χορτάρια από τους δρόμους και τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του. Αλλά όσο αδιαφορούν κάποιοι ιδιώτες άλλο τόσο -και ίσως περισσότερο- αδιαφορεί το κράτος.

Το υπουργείο βγάζει έτσι αποφάσεις, οι ιδιώτες αδιαφορούν ή δεν έχουν τα χρήματα για να τις εφαρμόσουν, οι Περιφέρειες δεν έχουν πόρους για να καθαρίσουν δρόμους και να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και οι δήμοι δεν διαθέτουν προσωπικό για τον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των πόλεων. Ο καθένας βρίσκει μια πραγματική ή βολική δικαιολογία και όλοι μαζί όταν προκληθεί πυρκαγιά κοιτούν τον ουρανό, για να τους σώσει ο Θεός ή τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στη συνέχεια ευθύνεται πάντα ο «κύριος κράτος» και βέβαια οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι ανίκανοι να σβήσουν τη φωτιά ή συνωμοτούν για να μπουν ανεμογεννήτριες στο ευλογημένο καταράχι της… απάτητης βλακείας!

Οι αποφάσεις από τα υπουργικά γραφεία εύκολα εκδίδονται, αλλά για να εφαρμοστούν χρειάζεται σχεδιασμός και βέβαια η εξεύρεση των αντίστοιχων πόρων. Όταν αυτά απουσιάζουν, στήνονται ανούσιοι καβγάδες, με μόνο στόχο να μεταβιβάσει ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή που θα προκαλέσει μια πυρκαγιά. Το ζήτημα όμως δεν είναι η λήψη μέτρων για να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι, αλλά η άσκηση ολοκληρωμένων πολιτικών που θα μπορούν να εφαρμοστούν, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 21:01