Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 21:00

Δεν μπορούν να πληρώσουν για την ευθύνη των αρμοδίων

Γράφτηκε από τον

Δεν μπορούν να πληρώσουν για την ευθύνη των αρμοδίων

Του Γιάννη Σινάπη

Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα με τα ραβασάκια που έχουν λάβει δημότες, κυρίως στον πρώην Δήμο Αρφαρών, με τις τεράστιες προσαυξήσεις για οφειλές τους εδώ και 12 ή και 14 χρόνια(!), για τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν την παραμικρή ειδοποίηση!

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η αρμόδια υπηρεσία των οικονομικών δεν τους είχε ενοχλήσει πως χρωστούν, πως οφείλουν να πληρώσουν, γιατί σύμφωνα με τον νόμο αν δεν το κάνουν η οφειλή θα μεγαλώσει, θα έχει προσαυξήσεις και “καπέλα” δυσβάστακτα. Ούτε κάποιος αιρετός, δήμαρχος, αρμόδιος αντιδήμαρχος ή πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κάποιο Δ.Σ. της επιχείρησης ή το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχαν ασχοληθεί με το ζήτημα των οφειλών και είχαν ενημερώσει τους αμελείς ή “κακοπληρωτές” δημότες.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν τέθηκε το θέμα από συμβούλους της μειοψηφίας, ο δήμαρχος και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι απάντησαν ότι “δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις οφειλές. Αν δεν στείλει η υπηρεσία τα ειδοποιητήρια, πάει για παράβαση καθήκοντος”. Είπαν ότι είναι ζήτημα που αφορά όλη την Ελλάδα και θυμήθηκαν την ανάγκη να θεσπιστούν και πάλι από την κυβέρνηση 100 και 120 δόσεις, για να μπορέσει ο κόσμος να πληρώσει.

Συγγνώμη, αλλά με τις 100 και 120 δόσεις οι οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν όλο το ποσό με τις προσαυξήσεις; Θα κληθούν να πληρώσουν, δηλαδή, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που δεν έχουν; Θα πληρώσουν και για την ευθύνη των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, που δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν έγκαιρα για την οφειλή τους;

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και είναι άδικο. Και αυτό πρέπει να συζητήσει και να ξεκαθαρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπου υπάρχει οφειλή που επιβεβαιωμένα σχετίζεται με τη μετάβαση από τον “Καποδίστρια” στον “Καλλικράτη” και την ένταξη των πρώην Δήμων Αρφαρών, Άριος και Θουρίας στον νέο Δήμο Καλαμάτας, δεν μπορεί ο δημότης να πληρώσει και για την ευθύνη που δεν έχει. Αυτό πρέπει να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει το κράτος.