Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 18:01

Προς νέες ισορροπίες σε κόμματα και πρόσωπα

Γράφτηκε από τον

Προς νέες ισορροπίες σε κόμματα και πρόσωπα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πολιτικό σύστημα μετά τις ευρωεκλογές βρίσκεται σε αναβρασμό. Σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Οι ηγεσίες των κομμάτων αμφισβητούνται, νέες συμμαχίες καταγράφονται και τα πάντα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε νέες ισορροπίες εντός των κομμάτων, αλλά και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό.
Η Ν.Δ. την εβδομάδα που μας πέρασε συγκλονίστηκε από την κοινή εμφάνιση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για μια νέα ισχυρή συμμαχία στο εσωτερικό τη Ν.Δ., που αμφισβητεί ανοικτά πλέον την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πρώην δεν βρέθηκαν τυχαία στην παρουσίαση ενός βιβλίου και είπαν και μια κουβέντα παραπάνω. Οργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο Αντώνης Σαμαράς ειδικότερα «προσκάλεσε» και τους φίλους του, κυρίως από τη Μεσσηνία, έτσι ώστε να ακουστεί χειροκρότημα, όταν θα έλεγε τις φαρμακερές ατάκες με το γνωστό του ύφος κατά του πρωθυπουργού.
Η οργανωμένη και απολύτως σκηνοθετημένη παρουσία των δύο πρώην «κόντυνε» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπορεί να παρουσιάζεται πλέον ως μοναδικός ισχυρός πολιτικός παράγοντας της χώρας και βέβαιος νικητής των επόμενων εκλογών. Η απώλεια της «παράστασης νίκης» αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναστροφή του πολιτικού σκηνικού. Η δημοσκοπική φθορά ξεκινά πάντα από την απώλεια της βεβαιότητας επανεκλογής κάποιου στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα σενάρια για μετάθεση Μητσοτάκη σε ρόλο στην Ε.Ε. Η εικόνα έχει θολώσει. Δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο αν θα έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας ούτε και ποιος θα ηγείται της εκλογικής μάχης από την πλευρά της Ν.Δ.
Το επόμενο ραντεβού σύγκρουσης στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι οι δύο πρώην δεν θα συναινέσουν και θα αντιδράσουν στην ψήφιση της νυν Προέδρου ή κάποιου άλλου, που δεν θα διαθέτει πιστοποιητικά δεξιού πατριωτισμού! Το ενδιαφέρον και των δύο για τη συγκεκριμένη θέση είναι εμφανές, αλλά μάλλον κάηκε. Αν ο Μητσοτάκης επιλέξει κάποιον από τους δύο αυτό θα φανεί ως αποτέλεσμα εκβιασμού ή ως μια εσωκομματική διευθέτηση με έπαθλο ένα αξίωμα με ισχυρό συμβολισμό. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας και εγγυητής της δημοκρατίας δεν μπορεί να προκύψει μέσα από πολιτικούς εκβιασμούς.
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μικρό αλλά πυκνό πολιτικών εξελίξεων, γιατί πολλά θα κριθούν ενδιάμεσα και στα άλλα δύο κόμματα. Θα έχει σταθεροποιηθεί η ηγεσία Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος θα είναι αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ; Θα έχουμε αποσύνθεση και των δύο κομμάτων, για να δημιουργηθεί ένα νέο; Θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα ή θα επανακάμψουν τα παλιά; Το τι ακριβώς θα γίνει, θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Με βάση τις ισορροπίες που θα έχουν προκύψει, ο πρωθυπουργός μπορεί να επιδιώξει σύγκλιση με τα άλλα κόμματα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απομονώνοντας τους πρώην και τους υποστηρικτές τους. Ενδέχεται όμως να επιλέξει και μια συνολική σύγκρουση, εντός και εκτός, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Τα πάντα θα πρέπει να θεωρούνται ανοικτά.
Κρίσιμος σταθμός στην πορεία των πολιτικών εξελίξεων είναι οι εκλογές αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο. Το ποιος θα εκλεγεί, το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν και αν η συγκεκριμένη διαδικασία λειτουργήσει ενοποιητικά ή διαλυτικά, είναι τα μεγάλα ερωτηματικά. Οι συγκεκριμένες εκλογές θα επηρεάσουν το σύνολο των ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι υπάρχει απόλυτη ρευστότητα. Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι πλέον εύκολες και δεν υπάρχουν οι στοιχίσεις του παρελθόντος. Να σημειωθεί τέλος ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. το 2016, με την εκλογή Μητσοτάκη, συνοδεύτηκε αμέσως με τη δημοσκοπική της κυριαρχία που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική φάση, η οποία θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Το ποιοι θα βγουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι από τις μικρές και μεγάλες συγκρούσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και το μέλλον των Μεσσήνιων θεσμικών παραγόντων, που αποτέλεσαν τους θερμούς χειροκροτητές του πρώην πρωθυπουργού στο Πολεμικό Μουσείο. Θα βγουν κερδισμένοι από τις νέες ισορροπίες ή θα οδηγηθούν σε τιμητικές αποστρατείες; Είναι πλέον βέβαιο ότι η κεντρική ρευστότητα θα έχει και ισχυρό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί να αλλάξουν τα πάντα, αλλά και τίποτα!

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι παθογένειες της χρεοκοπίας